Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Capitoliul SUA, ocupat de susținătorii lui Trump, pe data de 6 ianuarie 2021
Foto: Capitoliul SUA, ocupat de susținătorii lui Trump, pe data de 6 ianuarie 2021

Ocuparea Capitoliului de către susținătorii președintelui în exercițiu Donald Trump nu a fost o premieră în istoria Statelor Unite ale Americii. A fost însă pentru prima oară când Congresul a fost ocupat de cetățeni americani. Incidentul este extrem de grav în contextul în care SUA reprezintă la ora actuală cea mai solidă democrație din lume. 

Data de 6 ianuarie 2021 va rămâne una de tristă amintire pentru democrația americană. Mii de susținători ai lui Donald Trump au dărâmat barierele de securitate și au forțat intrarea în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Înainte cu câteva ore de incidente, Donald Trump a participat la protestul „Salvați America”, desfășurat în fața Casei Albe, unde a reiterat poziția sa cu privire la fraudarea alegerilor. Ulterior, protestatarii au forțat barierele de securitate pentru a pătrunde în Congres. Trump a revenit și le-a cerut celor prezenți la Capitoliu să evite violența. Situația este una fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii.

Fără precedent pentru că e prima oară când Capitoliul este ocupat de cetățeni americani. Dar Congresul SUA a mai fost ocupat în trecut, în urmă cu două secole, după căderea Washingtonului, când atât Capitoliul, cât și Casa Albă au fost incendiate.

Povestea începe în anul 1812 când a avut loc unul dintre războaiele anglo-americane, conflict pe care britanicii îl consideră unul auxiliar Războaielor Napoleoniene. 

 

1814, anul în care pentru prima și singura dată în istorie Washingtonul a căzut și a fost ocupat de o putere militară străină

 

După izbucnirea războiului cu Franța lui Napoleon, Imperiul Britanic a impus o blocadă navală pentru a împiedica comerțul neutru cu Franța, lucru care a afectat Statele Unite. 

Un stat abia născut, SUA au intrat rapid în conflict cu interesele imperiale ale britanicilor, din rândul cărora s-au rupt ca urmare a  Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii, desfășurat între 1775 și 1783.

În tot acest context, SUA au declarat război britanicilor în vara anului 1812, dar primii ani nu au cunoscut confruntări majore, americanii fiind respinși fără mari probleme de britanici, la fiecare încercare de a pătrunde în Canada. Iar Imperiul Britanic era mai mult ocupat cu confruntările împotriva lui Napoleon pe bătrânul continent.

Lucrurile s-au schimbat după victoria britanicilor în Europa, când Londra a trimis aproximativ 5.000 de soldați pentru prima invazie din istoria Statelor Unite ale Americii.

 

Britanicii au dat foc Capitoliului și Casei Albe

 

Astfel că în august 1814, capitala Washington DC cade pentru prima și singura dată în istoria. Pe 22 august al patrulea președinte american James Madison împreună cu Guvernul său părăsesc capitala. Madison devine primul președinte american forțat să facă acest lucru. 

Data în care Washingtonul a căzut este consemnată în istoriografie ca 24 august 1814. Britanicii au intrat în capitala SUA fără să întâmpine nicio opoziție. 

Britanicii au dat foc atât Capitoliului, cât și Casei Albe, dar din lipsă de oameni au părăsit rapid Wahingtonul. Americanii și-au luat revanșa după victoriile din bătăliile de la New York, Baltimore și New Orleans, iar în 1815 cele două state au semnat un tratat de pace.

Dar data de 24 august 1814 rămâne ca fiind momentul în care pentru prima și singura dată în istoria Washington DC, capitala Statelor Unite, a căzut și a fost ocupată de o putere militară străină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel