Kuzmin: 'Armata Roșie a luptat nu pentru cucerirea României, ci pentru eliberarea ei'. Ambasadorul rus uită de Pactul Ribbentrop-Molotov

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldați sovietici pe străzile Bucureștiului, în 1944, sursă foto: Ambasada Rusiei în România, pagina de Facebook
Soldați sovietici pe străzile Bucureștiului, în 1944, sursă foto: Ambasada Rusiei în România, pagina de Facebook

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, ieri un omagiu soldaţilor din ţara sa care au murit în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Kuzmin a participat la o ceremonie organizată la Monumentul Ostaşului Sovietic din Capitală cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, unde a vorbit despre "tentative grăbite de a falsifica istoria Marelui Război".

"Această noţiune de apărător al patriei este foarte largă şi are o importanţă deosebită pentru fiecare cetăţean din ţara noastră. (...) Soldaţii au luptat aici nu pentru cucerirea acestui pământ, ci pentru eliberarea acestui pământ de ocupaţie străină", a afirmat diplomatul, potrivit traducerii oficiale, informează Agerpres.

"Din păcate, astăzi vedem mai multe tentative pe arena internaţională, aş spune tentative grăbite de a falsifica istoria Marelui Război. Aceste persoane încearcă să spună că cei care au fost agresori sunt egali cu cei care au luptat pentru eliberarea popoarelor", a punctat el şi a adăugat că "s-a remarcat prin declaraţii de acest fel şi Parlamentul European".

"Le putem recomanda să citească decizia Tribunalului de la Nürnberg, unde a fost scris că Germania a fost ţara care a început războiul, a atacat Polonia, lucru care a dus la marele conflict global. Acest document este tot mai valoros, pentru că a fost adoptat de persoanele care au fost contemporanii acestor evenimente. Acest document a fost adoptat de aliaţii din Coaliţia antihitleristă - SUA, Marea Britanie şi Uniunea Sovietică", a afirmat Valery Kuzmin.

 

URSS, stat agresor. Rusia de azi uită de protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov

 

Notă DefenseRomania: Ambasadorul rus continuă linia trasată de Kremlin cu privire la evenimentele care au generat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia joacă cartea victimei în loc să își asume faptul că URSS se face la fel de culpabilă precum Germania nazistă de evenimentele care au generat războiul mondial. 

Rusia ar trebui să își amintească că pe 23 august 1939, la Moscova, șeful guvernului și ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov împreună cu ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin, semnau un pact de neagresiune între URSS și Germania nazistă. Pactul Ribbentrop – Molotov era mai mult decât un pact de neagresiune, reprezenta o alianță între Hitler și Stalin care prevedea protocoale secrete prin care cele două puteri împărțeau între ele Polonia, împreună cu zona de influență estică, fapt ce a afectat inclusiv suveranitatea României Mari.

Dacă la 1 septembrie 1939, Germania nazistă pornește un război împotriva Poloniei, Armata Roșie a lui Stalin avea să invadeze și ea o Polonie deja înfrântă pe 17 septembrie 1939, formând astfel linia Ribbentrop-Mototov, un fel de graniță ”poloneză” între naziști și URSS. 

URSS nu a fost o victimă a războiului, ci la fel ca Germania nazistă - stat agresor. Fără protocoalele secrete prin care Germania nazistă și URSS împărțeau Europa cu siguranță nu putem avea certitudinea că Hitler ar fi atacat la 1 septembrie 1939. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel