Kremlinul e prea speriat de „efectul Tihanovskaia": Singurul candidat care contesta războiul din Ucraina a fost blocat să candideze împotriva lui Putin. "Aveţi toată viaţa înainte''

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Fosta jurnalistă TV Ekaterina Duntsova nu va putea candida împotriva lui Vladimir Putin, la următoarele alegeri prezidențiale din martie anul viitor.

Comisia electorală rusă a respins sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale a jurnalistei Ekaterina Dunţova, care militează pentru democraţie şi pentru încetarea invaziei ruse în Ucraina, lansată în urmă cu aproape doi ani, transmite AFP, citată de Agerpres.

Comisia electorală a invocat ''numeroase erori în documentele'' prezentate pentru înregistrarea candidaturii Ekaterinei Dunţova, a indicat televiziunea rusă.

Preşedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat că instituţia a respins cu unanimitate candidatura Ekaterinei Dunţova. ''Sunteţi o femeie tânără, aveţi toată viaţa înainte'', a spus Pamfilova, adresându-se candidatei.

În faţa jurnaliştilor, Dunţova a deplâns o decizie ''tristă'' cu privire la ''o iniţiativă populară''. Ea şi-a anunţat intenţia de a face apel la Curtea Supremă rusă.

Ekaterina Dunţova le-a cerut liderilor partidului liberal Yabloko să îi susţină candidatura. 

Dunțova a făcut apel la veteranul politician liberal Grigory Yavlinsky să o lase să candideze ca reprezentant al partidului său Yabloko, ceea ce i-ar permite să depună o nouă cerere.

Dar Yavlinsky a spus într-un interviu pe un canal de YouTube că Yabloko nu plănuia să prezinte un candidat și nu o va sprijini pe Dunțova „pentru că nu o cunoaștem”.

 

De ce se teme Kremlinul

 

Criticii lui Putin au spus că decizia arată că nimănui cu opinii reale nu i se va permite să se împotrivească lui Putin în martie, la primele alegeri prezidențiale de la începutul războiului. Ei îl văd ca pe un proces fals cu un singur rezultat posibil.

Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin etichetat acum de autorități drept „agent străin”, crede că Putin nu a vrut să riște același scenariu ca și Alexandr Lukașenko.

Liderul belarus s-a agățat de putere în 2020 după ce a fraudat masiv votul și a revendicat victoria asupra candidatului opoziției Svetlana Tihanovskaia.

„Efectul Tihanovskaia este absolut posibil, iar la Kremlin ei înțeleg asta”, a scris Gallyamov pe Telegram.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel