Italia își trimite portavionul Cavour în Japonia cu scopul de a-și extinde angajamentul în zona indo-pacifică

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

După ce în 2021, Marea Britanie a trimis portavionul Queen Elizabeth II în Orientul Îndepărtat, ajungând până în Japonia, după doi ani și jumătate Italia va face același același lucru. Portavionul italian Cavour, având la bord avioane de luptă F-35 va naviga spre finalul anului 2023 sau începutul lui 2024 spre Japonia, potrivit conducerii  Forțelor Navale ale Italiei.

 

Între sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024, Marina noastră va trimite un portavion în regiunea indo-pacifică pentru a opera împreună cu aliații. Va naviga spre Japonia, apoi se va întoarce. Formația va include portavionul Cavour și navele de escortă, adică un distrugător, o fregată și o navă de realimentare”, a declarat locțiitorul șefului Statului Major al Marinei Italiene, amiralul Giuseppe Berutti Bergotto, la o conferință la Universitatea Catolică din Milano, potrivit unui articol, din 15 martie, al publicației italiene Libero Quotidiano.

Înainte de trimiterea grupării navale, o fregată multifuncțională destinată  desfășurărilor la mare distanță va fi trimisă în recunoaștere. „Misiunea va fi precedată de trimiterea navei de patrulare Morosini în Pacific, care va efectua o croazieră de pregătire de 4 luni”, a precizat amiralul Bergotto.

Portavionul Cavour, cu un deplasament de 27.100 de tone și o lungime de 244 de metri, poate lua la bord 10 avioane de luptă F-35B (varianta de decolare scurtă și aterizare verticală - STOVL ) și 12 elicoptere Agusta Westland AW101.

Deși Cavour a fost certificat de Marina americană în 2021 pentru a opera cu aeronave F-35, deocamdată Forțele Navale italiene dețin doar trei aparate de acest tip. În acest context nu este exclus ca în misiunea din Japonia, la bordul portavionului italian să fie aduse avioane F-35B și echipaje ale Infanteriei Marine americane, cum a fost și în cazul marșului portavionului britanic Queen Elizabeth II.

Trimiterea lui Cavour este doar o parte a planului mai larg al Romei de a-și extinde angajamentul în zona indo-pacifică. Ministrul italian al apărării s-a aflat în această săptămână la Tokyo, însoțit de amiralul Enrico Credendino, șeful de stat major al Marinei, pentru o serie de întâlniri la nivel înalt.

Marți seara, Crosetto a avut o întâlnire cu omologul său japonez Yasukasu Hamada. Joi, ministrul italian a participat și la întâlniri bilaterale și trilaterale, inclusiv cu omologul său britanic Ben Wallace, la expoziția de apărare japoneză DSEI 2023 (15 – 17 martie).

Trilaterala militară Italia – Japonia - Marea Britanie se va axa pe Programul Luptă Aeriană Globală (Global Air Combat Program - GCAP), un proiect comun pentru construirea de avioane de luptă de generația a șasea, bazat pe fuziunea a două proiecte preexistente, Tempestul anglo-italian și FX-ul japonez. Se lucrează la înființarea unei structuri internaționale care să gestioneze proiectul până la sfârșitul anului.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel