Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official
EXCLUSIV
Sursă Foto: Israel Defense Forces - IDF Official

Acordurile Abraham reprezintă un demers diplomatic fără precedent prin care Israelul și-a normalizat relațiile cu o serie de state arabe. În Orient ofesiva diplomatică a Israelului a dus la un adevărat cutremur din punct de vedere geopolitic. 

În România subiectul Acordurilor Abraham e mai degrabă unul de nișă. Impactul acestor ofensive diplomatice e însă unul global.

Istoria oficială a Acordurilor Abraham începe în august 2020 prin normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite. Acordul inițial a fost semnat și de Statele Unite ale Americii. Au urmat acorduri privind normalizarea relațiilor și cu alte state precum Bahrain, Sudan sau Maroc.

Totodată, se fac pași istorici privind cooperare și cu alte state din lumea musulmană.

În vizita din Israel organizată de Europe Israel Press Association (EIPA) pentru presa internațională, și la care a participat și DefenseRomania, rolul Acordurilor Abraham a fost subiect central în discuțiile cu politicienii israelieni în Knesset (Parlamentul israelian), dar și cu cei mai reputați experți din țara sfântă pe care EIPA i-a pus la dispoziția jurnaliștilor străini.

Pentru a înțelege cutremurul geopolitic produs de Acordurile Abraham sunt suficiente câteva cifre: De la normalizarea relațiilor dintre Israel și EAU peste 400.000 de israelieni au vizitat Emiratele, chiar și în context pandemic. Înainte de 2020 numărul era ... 0! 

Totodată există peste 60 de acorduri G2G (Guvern la Guvern) în toate domeniile între cele două state, inclusiv de apărare.

Într-o întrevedere pe care am avut-o în Knesset (Parlamentul Israeului), la Ierusalim, Ruth Wasserman Lande, membră a Knesset și implicată direct în succesul istoric al Acordurilor Abraham, a precizat presei străine un fapt deosebit de interesant. Anume că Israelul e în discuții avansate pentru normalizarea relațiilor cu o altă țară arabă. Nu a dorit să precizeze care e numele ei, dar ne putem aștepta ca în următoarea perioadă să avem o nouă lovitură diplomatică a Israelului în Acordurile Abraham.

 

Palestina, elefantul din cameră și marii pierzători ai Acordurilor Abraham

 

Profesorul Uzi Rabi, din cadrul Universității Tel Aviv, expert pe zona Orientului Mijlociu, a subliniat că Acordurile Abraham au schimbat paradigma în Orient. Unele state arabe au normalizat relațiile cu Israleul și au deschis ambasade în Israel înțelegând importanța acestori acorduri din punct de vedere economic, dar și din motive de securitate pentru a-și asigura propria supraviețuire. El a dat exemplul micuțului regat al Bahrainului revendicat de Iran, principalul factor de destabilizare în Orient. „Pentru mine Acordurile Abraham reprezentă ceva fără precedent. Ceva ce e mai mult decât o simplă cooperare în anumite domenii precum intelligence”, mai precizează Uzi Rabi.

Reputatul profesor crede că marii pierzători sunt palestinienii care au refuzat din start orice discuție în cadrul Acordurilor Abraham. Iar dacă în trecut statele arabe din Orient erau profund implicate în cauza palestiniană împotriva Israelului, în prezent problema israeliano-palestiniană a devenit una internă. „Palestina e elefantul din cameră. Iar elefantul e tot în cameră, doar că s-a schimbat camera”, spune Uzi Rabi care a subliniat că în pofida faptului că palestinienii sunt în continuare susținuți de state arabe din Orient cât și de state europene, pe termen lung ei sunt principalii înfrânți.

 

„Moving is blessing” - proverb arab. Palestinienii au făcut o mare greșeală că nu au aderat la Acordurile Abraham

 

Tot în Knesset, Issawi Frej, ministrul arab în guvernul israelian, cel care conduce Ministerul Cooperării Regionale, consideră că refuzul Palestinei de a fi „parte a valului” e o uriașă eroare.

„Autoritatea Palestiniană a făcut o mare greșeală că nu a aderat la Acordurile Abraham. Ar fi trebuit să fie partea a acestei mișcări. În arabă există un proverb care spune în esență că mișcarea este o binecuvântare”, a precizat Issawi Frej, care a adăugat că e de părere că palestinienii ar fi trebuit să profite de această mișcare.

El a amintit că situația Autorității Palestiniene este extrem de critică și se află în cea mai gravă criză de la înființare în 1994. 

Criza prin care trece Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania, a făcut ca în Cisiordania palestinienii să se îndrepte spre mișcarea teroristă Hamas, cea care deja controlează Fâșia Gaza. Preluarea și Cisiordaniei de către Hamas ar avea repercusiuni majore pentru Israel.

În cadrul întrevederilor din Knesset, Keren Hajioff, purtătoarea de cuvânt a premierului israelian Naftali Bennett, a atras atenția și ea că în pofida succesului istoric al Acordurilor Abraham principalul pericol și amenințare existențială la adresa Israelului rămâne Iranul, stat care caută în permanență război, acționează împotriva Israelului prin proxy și e responsabil de situația dezastruoasă din Liban, Siria și Yemen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel