Urmărește emisiunea live



Iranul a știut din prima clipă că a doborât avionul ucrainean. Ucraina a publicat înregistrările turnului de control

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Presa din Ucraina a publicat înregistrările turnului de control imediat după ce o rachetă a lovit avionul de linie care zbura spre Ucraina.

Potrivit Unian și altor agenții de presă din Ucraina, Iranul a știut imediat că a doborât un avion de linie. Amintim că Teheranul a recunoscut tragedia abia la trei zile de la doborârea avionului, negând inițial incidentul, apoi precizând că nu au avut confirmarea.

Ucraina a publicat însă înregistrările turnului de control, imediat după doborârea avionului Boeing 737-800.

Întregistrarea publicată de presa din Ucraina prezintă o discuție între turnul de control și un pilot iranian care a surprins incidentul. Discuția este cutremurătoare, pilotul iranian raportează turnului de control că pe cer s-a văzut o explozie puternică, identică cu explozia unei rachete. 

CITEȘTE ȘI: Doborârea Boeing 737-800. Avionul a fost lovit de mai multe rachete iraniene. Prima a lovit sub carlingă

Pilotul iranian întreabă turnul de control dacă e „normal așa ceva”, dar cei de la sol sunt foarte surprinși de afirmațiile pilotului.

Urmează un dialog în care cei de la sol încearcă să afle la ce distanță de pilotul care a raportat incidentul a avut loc explozia, precizând că ei „nu au fost informați”, dar vor verifica. Pilotul iranian precizează că nu își poate da seama la ce distanță s-a produs explozia, dar e convins că e vorba despre o rachetă. 

 

Ukraine International Airlines 752 nu a mai răspuns niciodată

 

Apoi, preț de aproape două minute, turnul de control încearcă să ia legătura și cu avionul Ukraine International Airlines 752, avionul doborât în mod tragic de rachetele Gardienilor Revoluției. Fără succes însă, avionul fusese lovit din plin.

Cei de la BBC precizează că Iranul a întrerupt orice colaborare cu Ucraina în cazul avionului de linie doborât, după ce înregistrarea turnului de control a apărut în presa din Ucraina.

Avionul a fost lovit de o rachetă la 8 ianuarie, la scurt timp după ce decolase de pe aeroportul din Teheran cu destinaţia Kiev. Iranul a recunoscut că forţele sale au doborât din greşeală avionul aparţinând companiei Ukraine International Airlines, după ce iniţial a negat că ar fi avut vreun rol în prăbuşire. Toţi cei 176 de oameni aflaţi la bord, printre care 11 ucraineni, au fost ucişi.

CITEȘTE ȘI: Avionul ucrainean Boeing 737-800 s-a prăbușit după ce ar fi fost lovit de rachetă Tor-M1

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel