Iranul și-a prezentat noul avion pe care vor fi pregătiți piloții de Su-35: Avionul de antrenament Yasin

Cătălin Costea |
Data publicării:

Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran au prezentat noul avion de antrenament „Yasin” de producție internă, cu care speră să rezolve multe dintre problemele pe care le au în asigurarea pregătirii piloților.

Mai mulți experți militari din regiune consideră că avionul este o versiune modernizată a aeronavei Kowsar 88. despre care se știe că a fost produs prin inginerie inversă aplicată avionului de antrenament cu două locuri F-5F Tiger II produs de americanii de la Northrup Grumman.

Oficialii militari iranieni susțin că Yasin, al cărui prototip a fost anunțat prima dată în octombrie 2019, posedă și capacitatea a deține armament la bord. „Yasin este capabil să îndeplinească și misiuni de luptă. Avionul este, de asemenea, proiectat pentru a efectua și alte misiuni militare, cum ar fi sprijinul aerian apropiat”, se precizează în comunicatul transmis la prezentare. Cu toate acestea, experții în aeronautică apreciază că, cel puțin în forma prezentată, aeronava nu permite dotarea cu armament la bord. 

Versiunea făcută publică este varianta finală de producție și este echipată cu multe sisteme indigene precum cele de avionică, scaunele ejectabile, motorul, radarul și trenul de aterizare. 

De asemenea, pe baza imaginilor publicate de agențiile de presă Mehr și IRNA, par să existe două versiuni de copii iraniene după motorului J85 produs de General Electric. Una este cunoscută sub numele de „Owj”, un motor turboreactor cu postcombustie pentru avionul cu reacție Kowsar, iar cealaltă, cea prezentată,  fără postcombustie, pentru Yasin.

 

Yasin pentru viitorii piloți pe Su-35?

 

În mediul regional de analiză militară se consideră că modernizările aduse avionului Yasin îi permit să pregătească piloții pentru exploatarea eficientă a viitorul lot de avioane de vânătoare Suhoi 35 pe care Iranul l-ar primi din Rusia.

De asemenea, avionul poate ajuta piloții să exerseze tacticile și tehnicile de bază ale luptei aeriene și aer-sol înainte de a începe să zboare pe avioanele americane de luptă F-14 Tomcats, F-4E Phantom II, F-5E Tigers sau cele rusești MiG-29 deținute de Forțele Aeriene din Iran.

 

Cu excepția MiG-ului rusesc, avioanele de luptă de origine americană sunt utilizate cu moderație în Iran

 

Cu excepția MiG-ului rusesc, avioanele de luptă de origine americană sunt utilizate cu moderație în Iran, având în vedere sancțiunile impuse încă din 1979, care i-au împiedicat accesul la piese de schimb. Acest lucru a limitat sever opțiunile de mijloace de atac și apărare aeriană ale Iranului, determinând în schimb dezvoltarea unei game diverse și capabile de drone și rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune.

Având în vedere dimensiunea și configurația generală, Yasin se încadrează în mare parte în aceeași clasă cu aeronava HAL (Hindustan Aeronautics Limited) utilizat de India în etapa a doua de pregătire a zborului. (Piloții indieni trec apoi și la un antrenament de etapa a treia, care implică pilotarea aeronavelor britanice multirol Hawk.)

După antrenamentul de etapa a doua pe Yasin, piloții stagiari iranieni se vor antrena probabil direct pe avioanele escadrilelor din prima linie.

 

Câteva provocări cu care se vor confrunta viitorii piloți iranieni de Su-35

 

Su-35 este un avion cu un singur loc și nu are o variantă de antrenament cu două locuri, iar pilotarea acestui necesită o bună experiență pe avioane de luptă.

Rămâne de văzut cum ar putea piloții iranieni să zboare cu aeronavă mai avansată și cu un grad mult mai ridicat de complexitate, direct după antrenarea pe aeronave de etapa a doua. Pentru a preveni accidentele și pierderea capacității operaționale, foarte probabil vor fi cerute durate extinse în care fie specialiști și piloți ruși vor fi detașați în Iran pentru a ajuta la inițierea în exploatarea aeronavelor, fie piloții și tehnicienii iranieni vor fi trimiși și în Rusia pentru pregătire.

Detaliile acordului dintre Rusia și Iran nu se cunosc, însă având în vedere legăturile militare, strategice și comerciale în creștere dintre cele două țări, vânzarea fără o asistență substanțială din partea Rusiei privind întreținerea, instruirea și exploatarea este puțin probabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel