Iohannis: România poate deveni un jucător și un hub european în domeniul energiei. SUA ajută la dezvoltarea sectorul nuclear civil

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Klaus Iohannis @official Facebook
Sursă foto: Klaus Iohannis @official Facebook

România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă (CNE) cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.

"Obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând un obiectiv strategic, de asigurare a securităţii energetice pe plan naţional şi regional. Ţara noastră beneficiază de un mix energetic echilibrat, însă avem nevoie în continuare de noi capacităţi energetice, din diverse surse, nu doar nucleare, bazate pe tehnologii noi şi moderne. Şi ne dorim ca investiţiile din energie să antreneze dezvoltarea pe orizontală a industriilor de profil din ţara noastră. România are potenţialul de a deveni un jucător important şi un hub european în domeniul energiei, iar acest potenţial trebuie fructificat cu hotărâre şi responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României şi să devenim un exportator net de energie în regiune", a spus şeful statului, citat de agenția națională Agerpres, în timpul vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă.

 

SUA ajută România să dezvolte sectorul nuclear civil

 

El a amintit de Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. De asemenea, preşedintele Iohannis a arătat că România contează în acest domeniu şi pe cooperarea cu Franţa.

"Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapă de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. În vara acestui an am promulgat legea de ratificare a acordului şi lucrurile încep să se mişte în direcţia bună.

De asemenea, tot în domeniul energetic nuclear, contăm pe buna noastră cooperare cu Franţa, cu care avem un parteneriat strategic puternic. România şi-a propus pe termen mediu şi lung să atingă un echilibru între reactoarele CANDU şi noile tehnologii. Opţiunile noastre rămân deschise şi examinăm inclusiv cele mai noi inovaţii din domeniul energeticii nucleare, cum sunt de exemplu reactoarele modulare avansate, dar şi alte tehnologii de ultimă generaţie care apar în acest sector", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a arătat că în cei 25 de ani de funcţionare Unitatea 1 a Centralei Nucleare Cernavodă a asigurat, până în prezent, 9% din consumul naţional de energie electrică.

"Dorim să contribuie în continuare la securitatea energetică a ţării noastre", a spus Iohannis.

Presedintele i-a felicitat pe specialiştii care şi-au adus contribuţia la operarea în condiţii de fiabilitate şi maximă siguranţă a acestei unităţi, despre care a spus că este una dintre cele mai performante centrale de acest tip din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel