Investițiile Chinei în forțele speciale

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Unele unități militare speciale capătă toată atenția. Delta Force din SUA,  Spetnatz-ul Rusiei și SAS-ul Marii Britanii au o reputație plină de farmec. Eroii sunt anonimi, iar purtarea lor pe câmpul de luptă pare a fi definiția ultimă a puterii militare a unei națiuni. Dar, când ați auzit ultima dată despre comando-urile din China?

Forțele speciale chineze există și au crescut ca mărime, sofisticare și acoperire globală, potrivit Biroului de Studii Militare Externe (FMSO) al armatei americane. Structura lor de comandă a fost eficientizată și instruirea a devenit mai realistă, adaptată schimbărilor imediate misiunilor pe care le îndeplinesc.

China a devenit public o supraputere a forțelor speciale ca urmare a primei evaluări cuprinzătoare  din timpul exercițiul său denumit Ingenious Special Operations Soldier-2018. Exercițiul „a testat toate nivelele de comandă, inclusiv brigada, batalionul, compania, elementele tehnice și capacitățile de interacție în interiorul fiecarei echipe”, a declarat FMSO. "În timp ce acoperirea mass-media a exercițiului a subliniat testarea abilităților forțelor speciale, cum ar fi pornirea rapidă de la elicoptere, operațiunile de noapte și atacurile de lunetist, punctul de bază al exercițiului a fost testul capacității de comandă la toate eșaloanele."

Unitățile pentru operații speciale chineze sunt o creație recentă. Primele unități ale Forțelor Speciale din armată din China au fost înființate pentru prima dată în anii 90,  finanțând, de-a lungul anilor 2000, unități militare pentru operațiuni speciale, fiecare având seturi de competențe și cunoștințe specializate. Fiecare armă, din interiorul Armatei de Eliberare a Poporului, are un regiment sau un batalion de forțe speciale atașate. Creșterea realismului în formarea soldaților și, în special, crearea brigăzilor forțelor speciale de aviație care să fie transportate aerian oriunde li se ordonă, au fost pași importanți în crearea unei entități uniforme și utile din punct de vedere operațional.

În ceea ce privește comando-urile navale, în 2002 marina Armatei de Eliberare a Poporului a creat Jiaolong-ul („Dragonul de apă”). În 2015, aceste unități au evacuat resortisanți străini din conflictul din Yemen, iar în 2017 au recucerit un vas deturnat de pirații somalezi din Golful Aden, ca parte a patrulelor anti-piraterie aflate sub mandat internațional. Pentru specialiștii din domeniu, progresul antrenamentului unității Jiaolong demonstrează că forțele speciale chineze operează într-o gamă largă de medii, de la deșert până la munți înghețați,  conducând misiuni de infiltrare aeriană, de suprafață și subacvatică. Aceste evoluții tactice conduc la concluzia că forțele speciale navale au roluri importante în modul în care China ar putea duce, la nevoie, războaie pe o serie succesivă și diferită de teatre de luptă.

Desigur, la fel ca în Statele Unite, unde fiecare armă simte obligația să aibă propria unitate de operațiuni speciale,  și aviația militară a Chinei are o astfel de brigadă. În 2011 a fost creată unitatea Leishen „Zeii tunetului”.  În calitatea lor de parașutiști de elită, membrii unității se antrenează sărind din diferite aeronave și folosind diverse configurații de parașută și manevre. Membrii Leishen au participat la Școala de Vânători din Venezuela pentru a învăța războiul în junglă și au participat la mai multe competiții ale forțelor speciale internaționale.

Mai trebuie subliniat ca forțele speciale sunt la fel de bune ca și calitatea modalităților lor de transfer și transport. Această lecție a fost rapid învățată de către China, care dezvoltă noi capacități pentru a transporta eficient și rapid forțele speciale acolo unde este nevoie. Istoric, China nu a dezvoltat avioane de transport, necesare pentru a efectua o operațiune militară importantă pe cale aeriană. Situația s-a schimbat însă odată cu dezvoltarea avionului Y-20, vector de transport greu pentru trupe si material militar, care a intrat în producția de masă precum și modernizarea flotilei de avioane mai mici. Deși încă în fazele lor de maturizare operațională, unitățile de forțe speciale chineze, cum ar fi Leishen, reprezintă piloni extrem de important pentru crearea unei puternice capacitate de descurajare strategică și de proiecție a puterii. Pentru a proteja expansiunea sa economică, China dorește să proiecteze lumii forța sa militară. Forțele speciale chineze sunt abia la începutul misiunii lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel