Putin vrea ca inovaţia tehnologică să devină o prioritate naţională în Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că inovaţia ştiinţifică va fi una dintre priorităţile majore ale Rusiei, în cadrul unui forum tehnologic la Novosibirsk, principalul oraş al Siberiei.

"Realizarea unui progres tehnologic şi ştiinţific face parte dintre principalele noastre obiective şi priorităţi", a declarat Putin, ale cărui remarci au fost publicate pe site-ul Kremlinului, informează France Presse.

"Sunt convins că putem face acest lucru prin unificarea eforturilor statului, ale întreprinderilor şi ale comunităţii ştiinţifice şi academice, prin extinderea libertăţii de iniţiativă şi a creativităţii poporului nostru", a adăugat el.

Susţinând că fondurile alocate cercetării ştiinţifice au crescut de douăzeci de ori în valoare reală de la venirea sa la putere, preşedintele rus a cerut autorităţilor "să facă totul" pentru a oferi oportunităţi "tinerelor talente" şi pentru "a atrage în Rusia oameni de ştiinţă din întreaga lume".

Printre provocările sale principale, economia rusă se confruntă cu o lipsă de forţă calificată de muncă, rezultatul unei grave crize demografice ce a urmat căderii URSS.

Ajuns la putere în 2000, Putin a fost reales pentru un al patrulea mandat în martie.

După învestirea sa, voci influente ale comunităţii de afaceri au cerut reforme în sectorul educaţiei.

Fostul ministru al finanţelor Aleksei Kudrin a sugerat înfiinţarea unor clase tehnologice încă din copilărie pentru a crea "două milioane de dezvoltatori suplimentari pentru a digitaliza economia".

"Modificarea sistemului de învăţământ secundar şi superior. Nu avem nevoie de atâţia avocaţi, avem nevoie de experţi în tehnologie", a declarat la rândul său Oleg Tinkov, fondator şi preşedinte al consiliului de administraţie al băncii Tinkoff.

Dar mediile de afaceri şi ştiinţifice deplâng de asemenea o deteriorare treptată a climatului de afaceri şi condiţiile dificile, ilustrate prin plecarea peste hotare a unor figuri precum Pavel Durov, cofondator al mesageriei criptate Telegram.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel