"Realizarea unui progres tehnologic şi ştiinţific face parte dintre principalele noastre obiective şi priorităţi", a declarat Putin, ale cărui remarci au fost publicate pe site-ul Kremlinului, informează France Presse.
"Sunt convins că putem face acest lucru prin unificarea eforturilor statului, ale întreprinderilor şi ale comunităţii ştiinţifice şi academice, prin extinderea libertăţii de iniţiativă şi a creativităţii poporului nostru", a adăugat el.
Susţinând că fondurile alocate cercetării ştiinţifice au crescut de douăzeci de ori în valoare reală de la venirea sa la putere, preşedintele rus a cerut autorităţilor "să facă totul" pentru a oferi oportunităţi "tinerelor talente" şi pentru "a atrage în Rusia oameni de ştiinţă din întreaga lume".
Printre provocările sale principale, economia rusă se confruntă cu o lipsă de forţă calificată de muncă, rezultatul unei grave crize demografice ce a urmat căderii URSS.
Ajuns la putere în 2000, Putin a fost reales pentru un al patrulea mandat în martie.
După învestirea sa, voci influente ale comunităţii de afaceri au cerut reforme în sectorul educaţiei.
Fostul ministru al finanţelor Aleksei Kudrin a sugerat înfiinţarea unor clase tehnologice încă din copilărie pentru a crea "două milioane de dezvoltatori suplimentari pentru a digitaliza economia".
"Modificarea sistemului de învăţământ secundar şi superior. Nu avem nevoie de atâţia avocaţi, avem nevoie de experţi în tehnologie", a declarat la rândul său Oleg Tinkov, fondator şi preşedinte al consiliului de administraţie al băncii Tinkoff.
Dar mediile de afaceri şi ştiinţifice deplâng de asemenea o deteriorare treptată a climatului de afaceri şi condiţiile dificile, ilustrate prin plecarea peste hotare a unor figuri precum Pavel Durov, cofondator al mesageriei criptate Telegram.