Industria de apărare din România încă respiră. MApN, deschis la soluții românești pentru programele de modernizare din zona de comunicații

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Site StarC4sys
Foto: Site StarC4sys

A devenit deja o obișnuință să semnalăm că, de la producerea banalului praf de pușcă și până la dezvoltarea blindatelor și aeronavelor, industria militară românească a cunoscut un regretabil declin. Rând pe rând, întreprinderile de profil s-au scurs din pumnul flasc al statului spre faliment și paragină, lăsând în urma lor un sistem de apărare vulnerabil.

Cu toate acestea, observăm cu plăcere și speranță că în zona privată a firmelor mici și medii lucrurile încep să se miște. Cel puțin în domeniul comunicațiilor, unde tot mai multe firme cu capital privat devin de la un an la altul mai puternice și mai căutate de Ministerul Apărării pentru implementarea programelor de modernizare și dezvoltare.

Un prim astfel de exemplu este Sistemul Radio Troposcatter (TRS) prin care MApN vrea să asigure o soluție stabilă și sigură de rezervă pentru comunicațiile fixe și infrastructura IT de nivel strategic, proiect în realizarea căruia trei firme private naționale și-au dat mâna pentru oferirea celei mai bune variante de implementare.

Soluția TRS e dezvoltată de Adisam Telecom SA, Rartel SA și StarC4sys SRL și este una a cărei integrare de sistem a fost concepută și executată exclusiv în România, doar cu sprijinul unor furnizori de componente din Canada, SUA și Suedia.

Potrivit site-ului StarC4sys, care a asigurat managementul general al proiectului, TRS este proiectat ca un nod de comunicații staționar capabil să furnizeze servicii de comunicații alternative critice pentru infrastructura sistemelor de comunicații și informatică (CIS) existentă, precum și extinderea serviciilor specifice tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din cadrul Sistemului de Comunicații și Informatică al Armatei României (SCIAR) la noduri de comunicații implementabile și puncte de comandă de bază/rezervă.

 

Comunicații și Informatică Dislocabil (DCIS), un alt program care are la bază companii din industria de apărare din România

 

Un al doilea exemplu similar este Sistemul de Comunicații și Informatică Dislocabil (DCIS), un proiect în valoare de aproximativ 4 milioane de euro în care, de asemenea, trei firme naționale s-au asociat pentru a răspunde cerințelor MApN.  

Stimpex SA, Dendrio Solutions SRL și StarC4sys SRL au implementat în perioada 2020-2021 cerința de realizare a unei extensii mobile a rețelelor fixe ale unei organizații guvernamentale care trebuie să furnizeze comunicații și servicii IT pentru structurile implementabile ale principalelor sale componente.

Ca și componentă a unui centru de comandă militară, DCIS are capacitatea de a oferi tehnologie de ultimă oră cu: trei LAN-uri cu diferite niveluri de clasificare, comunicații VHF și UHF, comunicatii prin satelit pe banda X si Ku, servicii de videoconferință, servicii Voice over IP.

DCIS este capabil să se susțină energetic și poate asigura îndeplinirea misiunii în condiții deosebite de vreme și teren, oferind pe lângă spațiul de lucru destinat celor trei operatori principali din cabină și posibilitatea de lucru dintr-un cort echipat cu aer condiționat. Pe timpul manevrelor, sistemul este capabil să treacă prin apă adâncă și să traverseze o pantă de 30% încărcat cu sarcina maximă.

Astfel de proiecte reprezintă extrem de puțin față de capacitatea pe care a avut-o la un moment dat industria de apărare națională și chiar față de potențialul pe care România îl are în prezent. Ele scot însă în evidență un lucru important, și anume că o soluție reală pentru revigorarea acestei industrii poate fi stimularea, sprijinirea și promovarea de către stat a companiilor naționale private sau cu capital mixt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel