Industria aeronautică franceza ar putea semnat un acord istoric: Arabia Saudită se gândește să cumpere între 100 și 200 de avioane Dassault Rafale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation

Arabia Saudită este pe cale să înregistreze un acord record pentru avioanele franceze de luptă Rafale. La aproape doi ani după ce Emiratele Arabe Unite au semnat un contract pentru cumpărarea a 80 de aeronave Rafale, cel mai apropiat vecin și aliat al său din regiune, Arabia Saudită, se gândește, de asemenea, la achiziționarea aeronavei franceze, în condițiile în care relațiile tradiționale cu Statele Unite rămân tensionate.

După luni de zile în care doar s-a speculat că regatul saudit ar renunța la tradiția de a folosi avioane de luptă americane și britanice în favoarea Rafalelor franceze, au apărut informații care confirmă că regatul ia în considerare în mod serios achiziționarea avionului de luptă Dassault Rafale.

Arabia Saudită a petrecut zeci de ani constituind o forță aeriană considerabilă în întregime din avioane de luptă americane și britanice de ultimă generație. Royal Saudi Air Force cuprinde în principal avioane de luptă Boeing F-15E, Panavia Tornado și Eurofighter Typhoons.

Interesul Riadului de a achiziționa avioane franceze poate indica faptul că nu mai are încredere în furnizorii săi anteriori de avioane de luptă, așa cum a avut cândva. O astfel de decizie a regatului este, de asemenea, de așteptat să tensioneze legăturile dintre cei doi aliați tradiționali, deoarece SUA au fost principalul furnizor de arme al țării.

 

Contractul ar putea prevede până la 200 de Rafale

 

La sfârșitul anului trecut, unele surse anonime citate într-un articol publicat în jurnalul francez La Tribune anunțau că Arabia Saudită se gândește să cumpere între 100 și 200 de avioane Dassault Rafale.

La acel moment, observatorii militari considerau că în regat au apărut suspiciuni privind capacitatea furnizorilor săi de încredere de a-și onora contractele viitoare, mai ales pe fondul războiului prelungit din Ucraina.

Deși oficialii saudiți nu au confirmat încă nimic, în mediul de analiză se consideră deja că reorientarea către piața franceză reprezintă un eșec pentru pentru industria americană de armament, despre care se crede că pierde în mod constant teren în Orientul Mijlociu, în fața producătorilor de arme europeni și chiar chinezi și ruși.

De exemplu, în decembrie 2021, un alt aliat al SUA, Emiratele Arabe Unite, a semnat un contract pentru achiziționarea a 80 de avioane de vânătoare F4 Rafale, cea mai recentă variantă a avioanelor de luptă din generația 4.5. La acea vreme, acordul a fost etichetat ca fiind istoric, deoarece urma să facă din Emirati Air Force cel mai mare operator al Rafale în afara Franței.

Cu toate acestea, dacă informațiile despre intenția Forțelor Aeriene Saudite de a procura Rafale se adeveresc, s-ar depăși achiziția „istorică” a Forțelor Aeriene Emirate. 

Întrucât Arabia Saudită și SUA sunt deja blocate într-o relație tensionată, există îngrijorări că achiziționarea Rafale de către Riad ar lărgi și mai mult ruptura care a atins apogeul în octombrie, din cauza reducerii producției de petrol.

În octombrie 2022, decizia cartelului producător de petrol OPEC+ de a reduce producția de petrol a declanșat o reacție fermă din partea Statelor Unite, care au acuzat Arabia Saudită că îi constrânge pe alți membri ai cartelului să reducă producția. A urmat un schimb dur de replici între cele două părți, administrația Biden și parlamentarii americani cerând în final ca relația cu Arabia Saudită să fie reevaluată.

Deși retorica s-a atenuat în ultimul timp, Arabia Saudită caută acum să-și lărgească opțiunile pentru achizițiile sale militare. De altfel, imediat ce au apărut tensiuni între cele două țări, China a organizat rapid deplasări în regat, venind cu propuneri de acorduri de armament aflate în prezent “în studiu”.

În luna mai a acestui an, informații neconfirmate sugerau că Industriile Militare din Arabia Saudită (SAMI) negocia contracte de arme cu China North Industries Group Corporation (Norinco), deținută de statul chinez.

Un alt motiv invocat pentru ca Arabia Saudită să cumpere arme din afara SUA și Regatului Unit este războiul din Ucraina, care se consideră că ține cele două puteri militare ocupate cu producția și livrările destinate în mod explicit Ucrainei.

 

Care sunt totuși opțiunile Royal Saudi Air Force

 

Dacă Arabia Saudită se va alătura clubului Rafale, va fi a treia țară din regiune care va opera aeronavele franceze. De altfel, atunci când Emiratele Arabe Unite au ales avioanele Rafale, se credea că este o decizie luată din cauza reticenței americane de a furniza emiratelor avioanele de luptă F-35, sugerând că între cei doi parteneri lucrurile nu sunt tocmai în regulă.

Occidentul a arătat reticența în furnizarea de armament performant, cum ar fi avioane de luptă, țărilor acuzate de încălcarea drepturilor omului. Coaliția Arabia Saudită - Emiratele Arabe Unite, care luptă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, este acuzată de încălcarea pe scară largă a drepturilor civililor, situație care s-a soldat cu unele embargouri oficiale.

De exemplu, Germania a declarat în iulie că nu va permite Arabiei Saudite să primească mai multe Eurofighter Typhoon. După avioanele F-15E americane, cele 72 de Eurofighter reprezintă al doilea cel mai răspândit avion de luptă al Forțelor Aeriene Saudite. 

Experții militari cred că întărirea cooperării militare a Arabiei Saudite cu (adversarul american) China și armistițiul recent realizat cu Iranul nu sunt de bun augur pentru o posibilă revenire la achiziția de F-15, versiunea F-15EX, deși Boeing a semnat recent un acord cu Indonezia și pare interesat de cumpărători globali. Cu toate acestea, nu au existat discuții despre lansarea aeronavei la Riad, în ciuda faptului că regatul are o flotă mare de F-15E în arsenalul său.

În comparație cu țări precum SUA și Germania, care au adoptat, în general, o atitudine solidară împotriva furnizării de echipamente țărilor acuzate de încălcări ale drepturilor omului, Franța reprezintă o excepție și a rămas mai tolerantă la acest aspect.

De exemplu, Franța a vândut fără ezitare Riadului vehicule blindate, elicoptere, sisteme de artilerie, sisteme de bord Damocles TSP pentru rachete aer-sol, precum și rachete de croazieră SCALP. În fața conducerii saudite, acest lucru a creat probabil un precedent favorabil potențialei vânzării semnificative de Rafale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel