La exercițiu au participat echipaje din Canada, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Fiecare națiune a operat tancuri de luptă principale, Leopard și Leopard 2 (Polonia, Canada, Germania, Spania, Suedia, Norvegia), Challenger 2 (Marea Britanie), AMX-10RC (Franța) și Centauro (Italia), demonstrând eficiența și diversitatea platformelor blindate din dotarea NATO.
De remarcat că statele participante sunt cele care fac parte din grupul de luptă al NATO dislocat în Letonia.
Cei de la NATO au publicat un material despre competiția „titanilor” care a avut loc în apropiere cu granița rusă, material preluat și de DefenseRomania. Așa cum era de așteptat nu sunt oferite detalii despre tancurile care au câștigat competiția.
Locotenent-colonelul Darryn Gray, comandantul Brigăzii Multinaționale NATO din Letonia, a subliniat însă importanța acestor exerciții.
„Pentru tanchiști ca mine, cărora le place să tragă, să se deplaseze și să comunice pe câmpul de luptă, aceasta este o oportunitate excelentă de a-și demonstra abilitățile. Am avut platforme diferite care au arătat exact ce pot face.”
El a adăugat că exercițiul nu a fost doar o demonstrație de forță, ci și o reafirmare a coeziunii alianței.
„Aceste competiții sunt o ocazie minunată de a pune în valoare puterea de foc, dar mai ales capacitatea noastră de a lucra împreună. Cooperarea dintre germani, suedezi, canadieni, spanioli și italieni arată cum putem consolida Alianța și operațiunile de descurajare în același timp.”
Contextul geopolitic actual a adăugat o dimensiune strategică crucială exercițiului.
„Suntem conștienți de actorii amenințători din regiune și de implicațiile războiului ruso-ucrainean. Misiunea noastră aici, în Letonia și în celelalte state baltice, este să ne menținem nivelul ridicat de pregătire pentru luptă și să oferim securitate țărilor-gazdă. Suntem aici nu doar pentru antrenament, ci pentru a garanta siguranța și stabilitatea regiunii,” a mai declarat locotenent-colonelul Gray.
Ce tanc ar reprezenta România dacă și Grupul de Luptă NATO de la Cincu, condus de Franța, ar recurge la o competiție similară?
E o întrebare retorică. Căci cu siguranță T-55 nu poate fi cazul.
Mult timp România nu a acordat prioritate înzestrării cu tancuri moderne. Azi există o achiziție privind 54 de tancuri Abrams, achiziție în desfășurare. Și discuții cu privire la alte tancuri moderne care ar putea fi achiziționate, inclusiv despre K2 Panther.
Până atunci însă TR-84 Bizonul rămâne coloana verterbrală a armei tanc. În ciuda faptului că e departe de performanțele tancurilor moderne occidentale.
De remarcat că recent Uzina Mecanică București a anunțat că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare, lucru analizat acum câteva luni și de DefenseRomania.
E vorba de versiunea M1R („R” - de la revitalizat), versiune care aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.
Modificările tancului includ modificările includ îmbunătățirea sistemului de stabilizare electrică a tunului la standardul SAE-85R, înlocuirea vizorului de noapte cu intensificarea imaginii în vizorul comandantului și a camerei termice în vizorul trăgătorului cu camere noi termice, echipamentele fiind furnizate de compania românească Pro Optica.
Modificarea în versiunea M1R include și actualizarea sistemului de control al incendiului (FCS) la standardul digitalizat SCF Ciclop M-R.
Bizonul are totodată noi sisteme de comunicații digitale furnizate de compania L3Harris Technologies, dar și un sistem de management al luptei (BMS) ce a fost furnizat de firma românească Interactive Systems.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News