Începe valul 2 de mobilizare în Rusia. Rușii își falsifică certificatele medicale. ”Mai bine pe lista HIV, decât pe cea cu dispăruți”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Prizonieri ruși, în primele săptămâni de război.
Prizonieri ruși, în primele săptămâni de război.

Rușii recunosc oficial cinci decese a unor ruși abia mobilizați. Decesele au survenit în cazărmi.

În tot acest timp, încrederea rușilor în autorități scade și mai mult.

Cinci ruşi înrolaţi pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării anunţate în septembrie, au murit la scurt timp după ce au ajuns în armată, informează Agerpres, care citează AFP.

Însă responsabilii ruşi nu precizează nici cauza acestor decese, nici locul unde au avut ele loc.

 

Valul 2 de mobilizare - ”Mai bine pe lista HIV, decât dispărut”

 

Regiunile Rostov, Kursk, Voronej și Udmurtia au anunțat că vor demara un nou proces de mobilizare, deși autoritățile contestă formularea „al doilea val”, dar nu neagă faptul că un nou proces de recrutare este iminent, scrie NovayaGazeta.

Rușii caută să evite mobilizarea și plătesc pentru a obține certificate medicale fictive.

„Este mai bine să fii pe lista persoanelor infectate cu HIV decât pe lista persoanelor dispărute”, acesta este sloganul din Telegram pentru a promova producerea de certificate fictive de infecție cu HIV sau hepatita B sau C.

Acesta este una dintre cele mai masive propuneri de ”fentare” a mobilizării, scrie publicația rusă, citată mai sus.

Forumurile oferă întocmirea retroactivă a certificatelor persoanelor infectate cu HIV și înscrierea oficială a ”clientului” în Registrul federal al persoanelor infectate cu HIV sau Registrul unificat al pacienților cu hepatită virală.

La apogeu, între 1 octombrie și 6 octombrie, aproximativ 650 de astfel de anunțuri au fost plasate zilnic pe Telegram (date TGStat). Costul serviciului este de la 12 la 55 de mii de ruble (aprox. 200-850 de dolari).

 

Mobilizare la grămadă

 

totuși obținerea unui astel de certificat nu garantează că scapi de front, chiar dacă apari în sistemul de evidență al F. Ruse.

Persoanele cu HIV sunt chemate pe front. Câteva astfel de cazuri sunt citate de Pavel Chikov, șeful grupului Agora pentru drepturile omului.

De asemenea, Meduza relatează cazurile unor ruși care au fost recrutați, deși situația medicală a acestora nu le permitea efectuarea stagiului militar, cu atât mai puțin să fie mobilizați pentru a merge pe front.

În același timp, rușii caută tot felul de soluții pentru a nu fi luați să lupte pentru un război în car nu cred.

Săptămâna trecută, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în două săptămâni pentru a pleca la luptă în Ucraina, unde armata rusă a suferit pierderi importante în timpul recentelor contraofensive ucrainene. 

 

Sinucideri, la doar câteva zile de la recrutare



Biroul de presă al regiunii Celiabinsk, citat de agenţia de presă TASS, a confirmat decesul a cinci persoane originare din acest teritoriu sărac şi industrial, situat în vestul Siberiei.

"Vom acorda tot ajutorul necesar familiilor şi apropiaţilor soldaţilor noştri decedaţi", a anunţat biroul de presă, promiţând să acorde un milion de ruble (16.000 de euro) pentru fiecare defunct.

Deputatul rus Maxim Ivanov a afirmat că un mobilizat originar din regiunea Celiabinsk a murit de o "supradoză" de droguri în timp ce se afla într-un centru de instruire înainte de a merge la luptă.

După anunţarea unei mobilizări militare în Rusia, pe 21 septembrie, presa rusă şi responsabili locali au raportat de mai multe ori decese ale unora dintre cei mobilizaţi, în principal în Ural şi în Siberia.

Pe 3 octombrie, deputatul rus Maxim Ivanov a afirmat că trei mobilizaţi au murit la o bază militară din regiunea Sverdlovsk. Potrivit lui, unul a murit din cauza unei crize cardiace, altul s-a sinucis şi ultimul a murit din cauza unei ciroze cauzate de consumul de alcool, după ce fusese trimis acasă.

Kremlinul a recunoscut "erori" în cadrul mobilizării, cu persoane mobilizate în condiţiile în care acestea erau bolnave sau depăşeau vârsta regulamentară pentru a putea fi înrolate.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel