În încercarea de a întări efectivele militare, parlamentul ucrainean a luat o decizie controversată: Mobilizarea voluntară a 20.000 de condamnați, dar nu cei cu infracțiuni grave

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat de infanterie pe drumul spre Avdiivka, 14 februarie 2024. Sursa foto: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images.
Soldați ucraineni pe un vehicul blindat de infanterie pe drumul spre Avdiivka, 14 februarie 2024. Sursa foto: Vlada Liberova/Libkos/Getty Images.

În încercarea de a întări rândurile trupelor, parlamentul ucrainean a adoptat miercuri un proiect de lege privind mobilizarea voluntară a condamnaților pentru a fi trimis pe front. Cu toate acestea, cei care au comis infracțiuni grave, printre care crimă, viol, terorism, trafic de droguri și trădare, nu vor fi eligibili pentru a-și schimba pedeapsa cu închisoarea în favoarea apărării țării lor, potrivit Politico. Așadar, ce au de câștigat condamnații? Dacă decid să se mobilizeze, instanțele locale le pot acorda eliberarea anticipată condiționată în schimbul serviciului militar, pe baza unui contract.

Ucraina și-ar putea completa efectivele militare cu până la 20.000 de condamnați, într-o măsură care ar contribui, de asemenea, la reducerea supraaglomerării din închisorile ucrainene, a declarat ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliuska, pentru BBC Ucraina, într-un interviu publicat pe 10 mai.

Parlamentul ucrainean, Rada Supremă, a adoptat pe 8 mai un proiect de lege care permite celor condamnați pentru anumite infracțiuni să servească în armată, deschizând calea pentru mobilizarea voluntară a deținuților.

Propunerea a fost înaintată pentru prima dată parlamentului în martie, ca parte a eforturilor Ucrainei de a suplimenta rândurile forțelor armate în contextul războiului în curs cu Rusia.

Ministrul adjunct al justiției de la Kiev, Olena Visotska, a declarat pentru Suspilne în martie că propunerea ar putea elibera 50.000 de recruți din rândul celor care și-au ispășit deja pedeapsa, precum și 26.000 dintre cei care sunt în prezent încarcerați.

Maliuska a declarat că a susținut proiectul de lege, dar că este de competența Forțelor Armate ale Ucrainei "să stabilească cine este potrivit pentru recrutare și cine nu".

În timp ce prizonierii care execută pedepse din cauza unor infracțiuni "grave" ar trebui să fie lăsați să își ispășească pedepsele, Ucraina ar putea recruta între 10.000 și 20.000 de condamnați, a estimat Maliuska. Ulterior, aceștia se vor întoarce în închisoare doar dacă vor comite o altă infracțiune înainte de încheierea serviciului; de asemenea, trebuie să servească până când Kievul anunță demobilizarea.

Aceasta a recunoscut că demersul ar putea fi un ecou al politicii Rusiei de recrutare a prizonierilor, dintre care 50.000 s-au alăturat celebrului Wagner Group în 2022 și au luat parte la asalturi împotriva pozițiilor ucrainene.

Prizonierilor ruși care au supraviețuit șase luni în luptă urmau să li se ridice pedeapsa.

"Bineînțeles, există o paralelă. Nu trebuie să vă înșelați, dar este vorba totuși de o diferență de abordare", a declarat Maliuska.

Maliuska a susținut, de asemenea, că recrutarea de condamnați ar ajuta la rezolvarea supraaglomerării din închisorile ucrainene.

Deși numărul de deținuți per închisoare fluctuează în funcție de regiune și de tipul de detenție, "concentrația de persoane per centru de detenție a crescut semnificativ" de la începutul invaziei pe scară largă, a declarat Maliuska.

Centrele de detenție preventivă se confruntă cu cea mai mare supraaglomerare, "iar în marile orașe există o supraaglomerare uriașă", a spus Maliuska.

Închisorile sunt din ce în ce mai supraaglomerate din cauza strămutării unor deținuți aflaţi în centrele de detecţie din regiunile de pe linia frontului, precum și din cauza faptului că multe dintre închisorile din sudul și estul Ucrainei se află în teritorii aflate sub ocupație rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel