Imaginile din satelit au expus „dinții de dragon” ai rușilor. Tactica Moscovei pare una fără cusur, dar are o limită mortală

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Odată ce pozițiile de șanțuri sunt localizate folosind drone, armata devine foarte vulnerabilă și mult mai expusă la focul inamicului.

Deși armata președintelui rus Vladimir Putin a construit o rețea impresionantă de tranșee în Ucraina, întrebarea este cât de eficientă este de fapt această rețea. După cum relatează publicația americană Newsweek, în ultimele luni, sateliții au înregistrat lucrări de construcție a mai multor tranșee și alte obstacole - bariere de beton numite „dinți de dragon” - pe care rușii le construiesc intens, în așteptarea contraofensivei ucrainene de mult anunțate.

Rușii au executat lucrări complexe mult în spatele liniilor, iar trupele lor au creat și o mulțime de câmpuri de mine - a spus recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre războiul de tranșee.

 

Tranșeele au o limită mortală

Foto: Vehicul MDK-3 rusesc, săpând tranșee în regiunea Belgorod

Însuși conceptul de război în tranșee este unul ce părea depășit acum un an, amintind de multe dintre câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, dar maiorul (r.) John Spencer susține că tranșeele sunt încă „o tactică de menținere a solului foarte eficientă”, chiar dacă nu sunt folosite la fel de des precum a fost cazul în secolul trecut.

”Tranșeele sunt mai rare în ziua de azi pentru că armatele încă au capacitatea de a conduce un război de manevră, pătrunderea este creată prin folosirea, integrată, a tancurilor și avioanelor”, explica Spencer.

Dar spre deosebire de Primul Război Mondial, armatele de astăzi au drone de supraveghere, dotate cu senzori extrem de performanți.

”Dronele pot complica cu siguranță războiul în tranșee, dar unitățile din tranșee pot apela în continuare la metode suplimentare de protecție, pentru a împiedica dronele să le detecteze. Dar odată ce pozițiile de tranșee sunt localizate, armata devine foarte vulnerabilă și mult mai expusă la focul inamicului. De aceea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere în mod repetat Occidentului avioane de luptă, ele i-ar putea oferi o armă incredibil de importantă pentru a viza armata lui Putin”, spune John Spencer.

Și având în vedere că Rusia se luptă să recruteze noi soldați de ceva timp, războiul de tranșee în Ucraina ar putea căpăta în curând o nouă dimensiune, și mai dificilă.

”Rușii au construit linii bune de tranșee, dar nu au o armată capabilă să lupte în acele tranșee”, a spus Spencer.

În plus, Ucraina nu trebuie să atace toate zonele fortificate; armata Kieului are nevoie ”de un kilometru de șanț la locul ales de ea” pentru a străpunge apărarea rusă.

La rândul său, comandorul Sandu Valentin Mateiu, evidenția punctele slabe ale tacticii rușilor. ”Odată cu creșterea puterii de foc, a apărut pe câmpul de luptă o dispersiune, nu mai avem densitate și a apărut războiul de manevră. (...) Cauți punctele slabe în apărarea adversarului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel