HIMARS mai și „pierde”. Dacă Estul inclusiv România formează „clubul HIMARS”, Vestul alege soluția israeliană PULS

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems
Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems

Lansatoarele de rachete multiple de producție americană HIMARS sunt fără îndoială „vedetele” războiului împotriva Ucrainei. Sistemele de artilerie au jucat un rol decisiv atât în oprirea ofensivei ruse din vara anului trecut, cât și în contraofensiva din toamna lui 2022 când Ucraina a reușit să recupereze o mare parte din teritoriul ocupat în primele luni de invazie.

Sistemele de producție americană HIMARS au și un mare succes pe piața externă, dar în Europa soluția pare a fi aleasă de statele din Europa Centrală și de Est.

Polonia și România au deja semnate contracte pentru sisteme HIMARS, livrările fiind în curs în acest moment. Cu mențiunea că țara noastră a avut inspirația să aleagă HIMARS cu câțiva ani înainte de invadarea Ucrainei, programul în derulare fiind mult mai avansat.

Alte state precum Estonia, Lituania și Letonia urmează să fie înzestrate și ele cu sisteme de rachete cu lansare multiplă de tip HIMARS.

 

HIMARS însă mai și „pierde”. Vestul Europei nu alege soluția americană: Olanda a ales sistemul israelian PULS în detrimentul HIMARS

 

2. Lansator m... (puls-lansator_42299000.jpg)

Lansator multiplu de rachete PULS de producție israeliană. Foto: Elbit Systems

Gigantul israelian Elbit Systems a anunțat într-un comunicat emis către DefenseRomania că a câștigat programul olandez privind furnizarea a 20 de sisteme a lansatoarelor PULS care vor putea lovi până la o distanță de 300 de kilometri. Olanda urmează să achite aproximativ 650 de milioane de dolari pentru aceste sisteme.

PULS se află în pole position și în programul pe care Spania îl are în derulare privind achiziția de sisteme de rachete cu lansare multiplă. O decizie similară ar putea fi luată și în Germania. 

Totodată, Danemarca are și ea în dotare sistemele israeliene.

În ceea ce privește România, țara noastră a achiziționat în 2019 trei sisteme HIMARS (în total 54 de lansatoare pentru a echipa trei batalioane) pentru proximativ 1,5 miliarde de dolari, primul sistem intrând în dotare în 2021. Fiecare sistem are 18 lansatoare.

În prezent în dotarea Armatei române se află un sistem complet de HIMARS.

În aceste zile Polonia a primit și ea primele lansatoare HIMARS, anunțul fiind făcut de către Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării de la Varșovia.

HIMARS va fi primul sistem de artilerie cu rachete din istoria Forțelor Armate Poloneze capabil să lovească cu precizie ținte la distanțe de până la 300 km. De asemenea, Błaszczak a declarat că anul viitor vor fi oferite în mod oficial primele avioane multi-rol F-35 către partea poloneză.

CITEȘTE ȘI: HIMARS deschide uși. Artileria Armatei României a intrat în „clubul select” ASCA. SUA - rol cheie în primirea României în ASCA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel