HIMARS deschide uși. Artileria Armatei României a intrat în „clubul select” ASCA. SUA - rol cheie în primirea României în ASCA

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem HIMARS din dotarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”. Sursa Foto: Gogu Petruț - Facebook Brigada 8 ROT.
Sistem HIMARS din dotarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”. Sursa Foto: Gogu Petruț - Facebook Brigada 8 ROT.

România a aderat, în cursul lunii martie, la comunitatea ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities), cu ocazia exercițiului NATO „Dynamic Front 23”. Activitățile de certificare au fost desfășurate de Batalionul 81 Rachete ROT din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Militarii implicați activitățile specifice pentru obținerea de către România a statutului de membru în comunitatea ASCA au fost recompensați de comandantul Brigăzii 8 ROT, colonelul Daniel Condruz, a precizat serviciul de presă al marii unități de artilerie pe pagina sa de Facebook.

ASCA este un software prin care se interconectează sistemele de comandă și control ale armamentelor de artilerie din state membre NATO. Datorită utilizării unei interfațe unice de operare, ASCA anulează barierele lingvistice și accelerează comunicarea, chiar mai rapid decât prin folosirea stațiilor radio. Prin ASCA sunt transmise în timp real date privind executarea focului de artilerie (pozițiile țintelor, informații meteo etc.), manevrele mijloacelor proprii, avertismente despre atacurile cu arme de distrugere în masă etc.

 

 

SUA au jucat un rol cheie în acceptarea României în ASCA

 

Procesul de aderare a României la comunitatea ASCA a început în anul 2018 odată cu obținerea statutului de „națiune observator” în cadrul programului, fapt ce a permis participarea la grupurile de lucru ale comunității.

Un alt pas important a fost făcut în anul 2019 când în urma cererii transmise Statelor Unite ale Americii, România fost acceptată ca „națiune sponzorizată” și a fost elaborat calendarul de aderare.

Etapele cheie ale procesului de aderare au constat în executarea testelor care au demonstrat atât gradul de interoperabilitate tehnică al sistemului de comandă-control utilizat de Brigada 8 Rachete Operativ Tactice, cât și de abilitățile echipei brigăzii în utilizarea interfeței ASCA.

Astfel, în perioada octombrie-noiembrie 2022 s-au executat testele tehnice cu sistemul AFATDS utilizat de SUA, iar în ianuarie 2023 cu sistemul TALOS, utilizat de structura de artilerie din forțele armate ale Spaniei. Pe baza rezultatelor obținute în urma testărilor, în cadrul activităților grupului de lucru ASCA desfășurate în luna martie, echipa SUA a propus, în calitate de "națiune sponsor", aderarea României la comunitate, propunere acceptată în unanimitate de către toți membrii.

În 2022 erau 13 membri cu drepturi depline în ASCA, opt membri sponsorizați și patru membri interesați.

Brigada 8 Rachete Operativ Tactice este înzestrată în principal cu aruncătoare de proiectile reactive (MLRS) de tip LAROM, fabricate în România, iar din anul 2021 și cu MLRS de tip M142 HIMARS importate din SUA, acestea din urmă echipate inclusiv cu rachete sol-sol MGM-140 ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km.

România a achiziționat în 2019 trei sisteme HIMARS (în total 54 de lansatoare pentru a echipa trei batalioane) pentru proximativ 1,5 miliarde de dolari, primul sistem intrând în dotare în 2021.

Exercițiul NATO Dinamic Front 23, condus de Comandamentul 56 Artilerie / Forțele Terestre americane din Europa-Africa, a avut loc la Oksböl, Danemarca, Grafenwöhr, Germania și a inclus Brigada 8 Rachete care operează în România, a informat Comandamentul 56 Artilerie, la începutul lunii aprilie.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel