Forțelor Armate Poloneze au primit primele lansatoare de rachete M142 HIMARS (Foto). Mariusz Blaszczak: Continuăm să consolidăm frontiera estică a Poloniei şi flancul estic al NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că primele lansatoare HIMARS au sosi luni în Polonia. 

Primele lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS se află deja în Polonia, a anunțat luni ministrul Apărării Naționale, Mariusz Blaszczak, în timpul unui discurs. Polonia a comandat 20 de sisteme de artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS (cu 18 lansatoare de luptă și două lansatoare de antrenament) în 2019 pentru 414 milioane de dolari.

,,Astăzi, armata poloneză a primit lansatoare HIMARS. Acesta este un echipament militar care și-a dovedit eficiența în Ucraina. Soldații Brigăzii 1 Artilerie din cadrul Diviziei 16 Mecanizate vor fi gazdele acestor prime exemplare'', a anunțat Ministerului  polonez al Apărării.

Mariusz Blaszczak a subliniat că este vorba despre consolidarea continuă a frontierei estice a Poloniei și, prin extensie, a flancului estic al NATO.

HIMARS va fi primul sistem de artilerie cu rachete din istoria Forțelor Armate Poloneze capabil să lovească cu precizie ținte la distanțe de până la 300 km. De asemenea, Błaszczak a declarat că anul viitor vor fi oferite în mod oficial primele avioane multi-rol F-35 către partea poloneză.

,,Anul viitor aceste avioane vor fi în dotarea armatei poloneze. Ele sunt deja operate de piloții noștri. Am vorbit cu piloții noștri și am văzut o strălucire în ochii lor. Erau într-adevăr foarte încântaţi de faptul că încep antrenamentul pe aceste avioane de ultimă generație", a declarat - a declarat Blaszczak.

În 2019. Polonia a achiziționat 20 de lansatoare HIMARS împreună cu sistemul de control al focului AFATDS și vehicule de sprijin Humvee și un stoc de muniție: 270 de rachete GMLRS și 30 de ATACMS tactice. Contractul de 414 milioane de dolari a fost semnat în 2019. 

Cu toate acestea, în urma izbucnirii unui război la scară largă în Ucraina, Ministerul polonez al Apărării a decis să facă achiziţii suplimentare de sisteme de artilerie. În 2022, a fost semnat un acord-cadru pentru achiziționarea a 288 de lansatoare K239 Chunmoo din Republica Coreea (218 dintre acestea, plus câteva mii de rachete, au fost acoperite de primul contract executiv, presupunând livrarea până în 2027, pentru 3,55 miliarde USD).

Polonia, pe de altă parte, a primit recent un acord pentru livrarea a 486 de lansatoare HIMARS și aproape 10.000 de rachete. Atât Chunmoo, cât și cel de-al doilea lot de HIMARS vor fi integrate pe şasiul camionului polonez Jelcz și vor dispune de sistemul de control al focului Topaz.

Anterior, Ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a discutat despre posibilitatea coproducției în Polonia a unor elemente ale sistemului HIMARS din cel de-al doilea lot. Acest tip de sisteme de rachete sunt folosite în prezent şi pe frontul din Ucraina, iar eficienta lor a generat o cerere mare pe piaţa armamentului. Producătorul sistemelor HIMARS, compania Lockheed Martin, își sporește în prezent capacitățile de producţie pentru a  satisface toate comenzile/

Armamentul principal al HIMARS sunt rachete GMLRS (câte șase rachete pe fiecare unitate de lansare). Acestea dispun de un sistem de ghidare care combină navigația prin satelit (GPS) și cea inerțială (INS).

Utilizarea unui sistem inerțial alături de sistemul prin satelit permite rachetei să continue să lovească țintele în cazul unei interferențe GPS (lucru pe care rușii îl fac din ce în ce mai eficient în Ucraina în ultima vreme).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel