Forțele aliate cooperează îndeaproape cu forțele de apărare estoniene și cu ,,Liga de Apărare voluntară Kaitseliit'', antrenându-se în condiții extreme din punct de vedere operațional și cu niveluri ridicate de amenințare.
După cum au raportat surse militare estoniene și agenţii internaționale de presă (ERR, Euractiv), Hedgehog 2025 se numără printre cele mai mari exerciții militare din regiunea baltică din acest an. Desfășurat între 5 și 23 mai, exercițiul implică peste 16 000 de soldați, rezerviști și voluntari estonieni, împreună cu unități din mai mult de 10 țări NATO - inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Finlanda și altele.
Obiectivul este clar: sincronizarea planificării și execuției operaționale, consolidarea interoperabilității și transmiterea unui mesaj fără echivoc - orice agresiune va declanșa un răspuns imediat. Conform scenariului exercițiului, trupele rusești trec granița, activând articolul 5 din Carta NATO privind apărarea colectivă.
Exercise #Hedgehog25 is in full swing ????????
— SHAPE - NATO Allied Command Operations (@SHAPE_NATO) May 15, 2025
Allied troops are in ???????? training with Estonian forces to boost skills, trust & rapid response across NATO. ????????️ Training together ensures our forces can respond when it matters. Together, we’re always ready.#WeAreNATO #StrongerTogether pic.twitter.com/DumSxEmjNf
„Antrenamentele comune asigură că forțele NATO pot reacționa rapid și eficient atunci când contează cel mai mult”, a subliniat un comunicat al SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Exercițiile acoperă întregul spectru al pregătirii de luptă: desfășurarea trupelor, coordonarea, manevrele de noapte și exercițiile cu foc real non-stop.
Un arsenal formidabil este în joc: Tancuri Challenger 2, vehicule de luptă pentru infanterie, transportoare blindate de trupe și sisteme de artilerie - inclusiv HIMARS furnizate de SUA. O atenție deosebită este acordată mobilității rapide a trupelor, cum ar fi asaltul aerian cu elicopterul folosind CH-47 Chinooks.
Între timp, Estonia își consolidează apărarea: sute de noi buncăre sunt deja în construcție de-a lungul frontierei rusești. Este o politică consecventă de descurajare, susținută nu doar de retorică, ci și de acțiuni militare concrete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News