Grup de senatori americani, mesaj catre Mark Esper: Nu mai cumpăra piese pentru F-35 din Turcia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulţi senatori americani au solicitat, săptămâna trecută, Pentagonului să înceteze cât mai repede posibil să mai cumpere componente produse de Turcia pentru avioanele de luptă F-35.

Senatorii americani James Lankford, Jeanne Shaheen, Thom Tillis și Chris Van Hollen au înaintat, pe 6 iulie, o scrisoare către biroul secretarului american al Apărării, Mark Esper, prin care solicitau ca Pentagonul să oprească, mai devreme de anul 2022, achiziţia din Turcia de componente şi subansamble pentru avioanele F-35.  

Achiziția de către Turcia a unor sisteme avansate de apărare aeriană S-400 ruseşti a determinat Statele Unite să excludă Turcia din programul F-35, în care Ankara era, atât cumpărător, cât și producător de component.

Ankara, partener industrial al programului F-35, de la început, s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia, în urma achiziționării de către această a sistemelor antiaeriene rusești S-400.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu standardele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Mai mult de cât atât, Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a declarat, la începutul lunii iunie, că în baza National Defense Authorization Act (NDAA), pentru anul 2021, a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

 

Senatorii americani, nemulţumiţi de decizia unui subsecretar de stat din Pentagon

 

Cu toate acestea, Ellen Lord, subsecretar de stat la Pentagon, responsabilă de achiziţii şi mentenanţă a armamentului, a declarat reporterilor, în luna ianuarie, că va permite contractorului principal al programului F-35, compania americană Lockheed Martin, și producătorului de motoare Pratt & Whitney să onoreze obligațiile contractuale existente cu producătorii turci pentru componentele aernavelor care rezultă din acest program. Asta înseamnă că Lockheed ar primi piese turcești până în anul 2022.

Senatorii au precizat în solicitarea lor, înaintată secretarului american al Apărării Mark Esper, că Pentagonul să nu mai continue să achiziţioneze din Turcia componente pentru avioanele F-35, deoarece încalcă NDAA din 2020. Aceştia au insistat şi asupra faptului că Mark Esper ar trebui să reamintească Turciei, pe cale diplomatică, care sunt consecinţele înarmării în avans – înainte să primească primele avioane F-35 – cu sisteme S-400 și tehnologie militară rusească, potrivit Defense News.

Producătorii turci din industria de apărare au participat intens la construirea a peste 900 de piese pentru programul F-35, iar oficialii Pentagonului au declarat în noiembrie 2019 că au găsit alţi furnizori pentru aproape toate piesele pe care le producea Turcia. Mutarea producției din Turcia în SUA a fost evaluat la un cost de peste 500 de milioane de dolari.

La începutul lunii mai, şeful industriei de apărare a Turciei, Ismail Demir, preciza că ţara să  încă mai produce şi livrează componente pentru avioanele de luptă americane F-35, în pofida faptului că a fost suspendată din acest program în urmă cu aproape un an din cauză că a importat din Rusia sistemele de apărare antirachetă S-400.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel