Grecia își va extinde apele teritoriale în vestul și sudul Cretei / Ankara avertizează: ”Nu se va termina bine pentru Grecia”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă: GEETHA
Sursă: GEETHA

Guvernul Greciei intenționează să-și extindă apele teritoriale la 12 mile marine la sud și vest de insula Creta în martie, a informat duminică presa elenă.

Extinderea este în contextul prospecțiunilor pentru extragerea de hidrocarburi, iar guvernul ar fi informat deja Uniunea Europeană și administrația SUA.

Citând surse din Ministerul de Externe, ziarul Ta Nea, citat de greekreporter, a relatat că au fost inițiate procedurile tehnice pentru delimitarea frontierelor maritime la sud de Creta.

Ta Nea spune că Atena va anunța modificările undeva în luna martie.

Cotidianul amintește că atât prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, cât și ministrul de externe Nikos Dendias au declarat în mod repetat că modificarea servește intereselor naționale.

Dezbaterea pe această problemă a fost deja deschisă din 2020 și a continuat și după ianuarie 2021, după legea extinderii apelor teritoriale la 12 mile marine în Marea Ionică, adoptată în urma unui acord cu Italia.

O decizie unilaterală a Egiptului din 11 decembrie de a-și delimita granițele maritime de vest cu Libia vecină și lucrările de explorare ale gigantului energetic american ExxonMobil în largul Cretei au stimulat, de asemenea, această mișcare, a menționat Ta Nea.

Publicația susține că autoritățile elene nu se așteaptă la o reacție deosebit de dură din partea Turciei, deși există tensiuni crescute cu privire la o serie de probleme din Marea Egee și Marea Mediterană de Est, Cipru.

 

Turcia: Vorbim de o linie roșie

 

Mișcarea ar reduce influența Ankarei și influența acesteia asupra Libiei, așa că este puțin probabil ca Turcia să renunțe așa de ușor.

De altfel, șeful diplomației turce a avertizat încă o dată Grecia că extinderea apelor sale teritoriale în Marea Egee este o linie roșie, scrie presa elenă.

„Nu vom permite extinderea apelor teritoriale (grecești) nici măcar cu o milă în Marea Egee, cu atât mai puțin 12”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu într-un briefing de presă de la sfârșitul anului la Ankara joi.

Cavusoglu a avertizat guvernul de la Atena să nu acționeze necugetat: „Avertizăm încă o dată Grecia. Nu căuta să o faci pe eroul, având încredere în cei care ar putea să te sprijine. Nu se va termina bine pentru Grecia”.

 

***

De la începutul lunii noiembrie, Exxon Mobil efectuează teste lângă Creta, în speranța de a descoperi resurse energetice.

Ca răspuns, Libia a acuzat Grecia că exploatează criza libiană pentru a o pune în fața faptului împlinit și a condamnat „comportamentul iresponsabil” al Atenei de a ajunge la un acord cu companii internaționale pentru a lansa eforturi de cercetare și explorare la granițele maritime dintre ele.

Grecia se opune unui acord de granițe maritime, semnat în 2019 între guvernul de la Tripoli și Turcia, care a fost ulterior înregistrat la ONU. În octombrie 2022, cele două țări au semnat și un acord preliminar pentru explorarea energetică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel