Cotidianul Der Spiegel anunța că Germania va achiziționa 45 de aeronave americane F/A-18 dezvoltate de Boeing. Jurnaliștii nemți au invocat în acest sens că ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a trimis un e-mail către omologul său american Mark Esper, prin care l-a informat de decizia Germaniei de a achiziționa aeronave F/A-18.
Potrivit sursei citate, Berlinul va achiziționa 30 de aparate F/A-18 Super Hornet și 15 avioane EA-18G, varianta cu două locuri.
Nu a existat până acum nicio informație oficială, dar Der Spiegel a precizat că decizia a stârnit nemulțumirea social-democraților din Coaliție.
Astfel, Berlinul se pare că a găsit o soluție de compromis. Ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer urmează să facă o recomandare în acest sens miercuri în faţa comisiei specializate a Camerei deputaţilor germani. Anunțul vine pe sursă oficială, din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz-Johannsen.
Soluția de compromis: Și F/A-18 și Eurofighter
El a precizat că opţiunile ar fi de două treimi pentru avionul european şi o treime pentru modelul american.
Purtătorul de cuvânt nu a dat mai multe detalii, dar - potrivit unei surse apropiate dosarului - recomandarea vizează circa 90 de aparate Eurofighter ale Airbus şi aproximativ 45 F/A-18 ale Boeing, având capacitatea de a transporta bombe nucleare americane în cadrul NATO.
"Recomandăm o soluţie mixtă, care să facă să funcţioneze industria europeană a apărării în regim deplin, dar de asemenea şi, aceasta vizează mai puţin de o treime din comandă, care să apeleze la un furnizor noneuropean", american în acest caz, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării german, potrivit Agerpres, care citează AFP.
F/A-18 și Eurofighter au rămas în competiție după eliminarea F-35
Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unit, nu va putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO, aşa cum o fac în prezent aparatele Tornado.
Flota aeriană germană de aparate Tornado urmează a fi înlocuită cel mai târziu în 2030. Şi ultimul cuvânt va reveni deputaţilor germani, cu un vot final aşteptat doar în cursul viitoarei legislaturi care va debuta la sfârşitul anului 2021.