Germania a hotărât să înlocuiască parte din flota sa de Tornado cu avioane Eurofighter

S.I. Catalin |
Data publicării:

Germania va înlocui mare parte din avioanele sale de vânătoare îmbătrânite Tornado cu aparate Eurofighter de la Airbus, dar şi cu avioane americane de la Boeing, scrie vineri Der Spiegel, în contextul în care guvernul german urmează să ia o decizie în curând, relatează AFP.

DefesneRomania a scris în urmă cu două săptămâni, citând publicaţia germană Handelsblatt şi site-ul Defense World, că armata germană și-a propus să cumpere 90 de avioane Eurofighter de la Airbus plus alte 45 de aeronave FA-18 de la compania Boeing, ca parte a unui program de înzestrare militară ce presupune, printre altele, înlocuirea vechilor avioane de vânătoare Tornado, operate de Forţele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Începând din 2025, flota germană de Tornado va lăsa locul unui număr maxim de 90 de avioane Eurofighter de la Airbus şi 45 de F-18 de la Boeing, scrie revista, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru AFP că o decizie va fi luată "în următoarele zile". Guvernul german alege prin urmare să meargă alături de partenerii europeni cu opţiunea Eurofighter, a Airbus, fără a strica relaţiile cu SUA şi NATO, comentează AFP.

Mai multe dintre avioanele Tornado actuale sunt certificate de SUA pentru a putea transporta bombe nucleare americane. Berlinul a decis însă, scrie Der Spiegel, să se doteze cu avioane F-18 pentru a continua această misiune. Se presupune că vor fi achiziționate două versiuni F-18: 30 de aeronave F / A-18F Super Hornet și 15 aeronave Growers EA-18G.

Într-un raport al Curţii de conturi federale germane obţinut de revistă, Tornado este descris drept "un sistem de arme devenit depăşit şi caracterizat tot mai mult de disfuncţionalităţi şi o lipsă de disponibilitate".

Acest arbitraj între principalii doi constructori aeronautici concurenţi favorabil mai degrabă Airbus va permite în primul rând evitarea unei controverse privind viitorul proiectului de apărare european.

La sfârşitul lui februarie, după luni de rivalităţi politico-industriale între Franţa şi Germania, miniştrii apărării din cele două ţări au semnat un contract de 150 de milioane de euro care ar urma să ducă până în 2026 la un realizarea unui prim prototip de viitor avion de luptă european menit să înlocuiască flotele lor actuale.

Spania ar urma să se alăture şi ea acestui proiect de Sistem de luptă aerian al viitorului (SCAF), în special prin studii de cercetare.

SCAF are ambiţia de a înlocui în termen de 20 de ani avioanele Rafale şi Eurofighter.

Germania a fost multă vreme reticentă faţă de acest proiect, temându-se că va fi perdantă în faţa Franţei, care a fost desemnată la conducerea sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel