Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp, în vizită în Franța la invitația omologului său francez

Vizita în Franța a șefului Statului Major al Apărării. Sursă foto: MApN
Vizita în Franța a șefului Statului Major al Apărării. Sursă foto: MApN

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 16 – 18 noiembrie, o vizită în Franța, la invitația omologului său francez, generalul Francois Lecointre.

Potrivit unui comunicat al MApN emis către DefenseRomania, activitatea a vizat analiza domeniilor de cooperare militară și a posibilităților de extindere a acesteia pe toate cele trei paliere: bilaterală, în cadrul Uniunii Europene și în formatul Alianței Nord-Atlantice. Șefii Apărării au abordat subiecte referitoare la planificarea pregătirii multinaționale pe teritoriul ambelor state, creșterea interoperabilității, în contextul accelerării procesului de transformare a Armatei României, dezvoltarea capabilităților de răspuns în situații de criză, precum și constituirea comandamentelor multinaționale ale NATO, dislocate în țara noastră.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a mulțumit șefului Statului Major al Apărării din Franța pentru angajamentul constant și consistent al partenerilor francezi reliefat prin operațiile maritime derulate în Marea Neagră, contribuția la măsurile de asigurare aliate din cadrul Prezenței Înaintate Adaptate, sprijinul acordat în perioada de pregătire a detașamentului Forțelor Aeriene pentru misiunea din teatrul de operații Mali, îndelungata colaborare a Forțelor Terestre cu structuri similare din Franța și conlucrarea, de tradiție, dintre instituțiile militare de învățământ din cele două țări.

În contextul unui mediu de securitate internațional volatil și impredictibil, șeful Statului Major al Apărării a reiterat determinarea Armatei României de a crește implicarea pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic al Alianței.

Totodată, în problematica apărării specifică Uniunii Europene, generalul-locotenent Daniel Petrescu a transmis că „demersul european, la nivelul Comitetului Militar, de elaborare a busolei strategice va aduce clarificările necesare pentru menținerea securității statelor membre ale UE. Elemenele cheie pentru realizarea acestui instrument îl reprezintă procesul de analiză a spectrului amenințărilor și, implicit, întărirea capacităților de răspuns ale Uniunii Europene la aceste amenițări, în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO”, a mai transmis MApN.

Parteneriatul strategic dintre România și Franța rămâne fundamentul excelentelor relații dintre cele două armate, stabilite la nivel operațional Din punct de vedere al apărării colective, Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul furnizor de securitate și stabilitate al țărilor Uniunii Europene, cele mai multe dintre statele UE făcând parte și din NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel