General polonez: Dacă Rusia atacă chiar și un centimetru din Polonia sau statele baltice, vom ataca direct Sankt Petersburg

Cristian Soare |
Data publicării:
Obuziere autopropulsate Krab ale Divizia 18 Mecanizată a Forţelor Terestre Poloneze. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.
Obuziere autopropulsate Krab ale Divizia 18 Mecanizată a Forţelor Terestre Poloneze. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.

În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații vor „ataca direct Sankt Petersburgul”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la conferința „Defending Baltics”, conform Bild din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri.

„Vom lovi direct în Sankt Petersburg”, a declarat Andrzejczak. Pentru a se pregăti pentru un astfel de scenariu, Polonia achiziționează în prezent 800 de rachete cu o rază de acțiune de până la 900 de kilometri, care vor fi lansate dacă Rusia atacă.

„Dacă Rusia câștigă în Ucraina, vom avea o divizie rusă în Lviv, una în Brest și una în Grodno”, a adăugat Andrzejczak, subliniind că un atac asupra statelor baltice sau asupra Poloniei ar semnala ''începutul confruntării totale''.

Consilierul prezidențial lituanian pentru securitate națională, Kęstutis Budrys, este, de asemenea, de părere că, dacă Rusia câștigă în Ucraina, „expansionismul imperialist” al acesteia va fi îndreptat către Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. El a avertizat că riscul de agresiune față de UE va crește dacă Belarus va deveni o parte pe deplin integrată a așa-numitului stat al Uniunii.

Comandantul armatei lituaniene, Raimundas Vaikšnoras, a adăugat că statele baltice ar trebui să răspundă imediat, fără a aștepta decizia NATO în temeiul articolului 5 privind apărarea colectivă.

Dmitri Medvedev, în mod previzibil iritat, a ripostat cu amenințări cu împărțirea Poloniei, amintind că Varșovia a făcut cândva parte din Imperiul Rus.

 

Rusia vrea sa revina la rolul influent pe care URSS l-a jucat în Europa

 

„Nu treziți bestia”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe canalul său de Telegram, citat de RIA Novosti , ca răspuns la declarațiile fostului șef al Statului Major al armatei poloneze, generalul Raimund Andrzejczak, despre posibile atacuri asupra Sankt Petersburgului.

„Acest nebun în retragere ar trebui să-și amintească de numeroasele divizări ale Poloniei și să nu trezească bestia pentru că Varșovia făcea parte din Imperiul Rus. Asta este ceea ce îi lipsește?”, a scris acesta.

Observațiile lui Medvedev evidențiază mai multe probleme de fond. În primul rând, este clar că ambițiile imperiale ale Moscovei rămân vii, înrădăcinate nu doar în nostalgia sovietică, ci și în vremurile demult apuse ale Imperiului Rus.

Putin, Medvedev și alți lideri ruși sunt obsedați de refacerea a ceea ce ei consideră a fi unitatea imperială. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este doar o expresie a acestei dorințe obsesive.

Acestia cred că numai prin recuperarea granițelor Uniunii Sovietice Rusia poate reveni la rolul influent pe care URSS l-a jucat în Europa înainte de a pierde Războiul Rece. Dar nu este vorba doar de Ucraina - „”chinurile fantasmagorice” ale Rusiei se extind asupra Poloniei și Finlandei, națiuni care au făcut cândva parte din Imperiul Rus, dar care s-au eliberat de sub controlul bolșevic la începutul secolului XX.

Este adevărat că Uniunea Sovietică condusă de Stalin, continuând agenda imperială, a încercat să zdrobească Finlanda și a reușit să îi rupă părți din teritoriu. Polonia nu a fost doar invadată în colaborare cu cel de-al Treilea Reich al lui Hitler - a fost, de asemenea, menținută în sfera de control a Moscovei după cel de-al Doilea Război Mondial, datorită acordurilor încheiate de Aliați în ultimele luni ale războiului.

Să nu uităm de fostele teritorii suverane ale Letoniei și Estoniei, care și-au recăpătat independența după prăbușirea Uniunii Sovietice, dar nu au reușit să recupereze toate teritoriile pe care le dețineau înainte de 1940, deoarece unele părți se află încă sub controlul Rusiei.

Cu toate acestea, ceea ce este cel mai relevant în legătură cu afirmația lui Medvedev este faptul că Rusia înțelege că nu își poate restaura în mod realist iluziile imperiale - cel puțin nu cu țările NATO. 

Cu toate acestea, când vine vorba de a lovi membrii NATO, Rusia știe exact care ar fi răspunsul. Generalul polonez nu a spus nimic extraordinar. Nu a dezvăluit niciun secret militar lui Putin sau lui Medvedev. Le-a reamintit doar ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar îndrăzni vreodată să atace NATO.

Acesta este exact motivul pentru care Ucraina trebuie să obțină garanții din partea NATO și să facă presiuni pentru a deveni un membru cu drepturi depline. În acest fel, Putin, Medvedev și acoliții lor ar putea răbufni cât vor, dar nu ar avea nicio șansă reală de a-și pune amenințările în aplicare. Pentru că, în realitate, ar ști că represaliile pentru agresiunea lor ar fi cu mult peste orice și-ar putea imagina ei sau acoliții lor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel