Gen. Bălăceanu, despre cum „a doua armată a lumii” a fost luată prin surprindere: Lucrurile vor deveni și mai complicate pentru ruși

Harta contraofensivei ucrainene, 11.09.2022. Foto: Institute for the Study of War via All Jazeera (www.AlJazeera.com)
Harta contraofensivei ucrainene, 11.09.2022. Foto: Institute for the Study of War via All Jazeera (www.AlJazeera.com)

General-locotenent (r.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) a efectuat o analiză pertinentă și la obiect a fulgerătoarei contraofensive ucrainene care a dus la prăbușirea frontulu rus.

Reputatul general român a arătat că ucrainenii au reușit să realizeze aplicarea unei legi supreme în luptele armate: Surprinderea.

Analiza a fost făcută în cadrul unei intervenții telefonice la postul Digi 24.

 

Armata rusă, a „doua armată a lumii”, luată prin surprindere într-o manieră inexplicabilă în nord-estul Ucrainei

 

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu spune că Moscova va trebui să analizeze foarte atent cum a fost posibil ca Armata rusă să fie luată prin surprindere într-o asemenea manieră.

„Este un punct de cotitură. Ucrainenii au realizat aplicarea unei legi supreme a luptei armate, anume surprinderea. Pe când rușii nu au reușit să evite. E de analizat acum, dar mai ales în viitor de ce forțele ruse nu au realizat faptul că o grupare de forțe a ucrainenilor care a trebuit pregătită, poziționată, deplasată și pentru care au fost luate măsuri de protecție, a reușit să îi ia prin surprindere”, precizează expertul militar.

Generalul (r.) Bălăceanu a explicat că surpriza nu a apărut unde se purtau luptele, ci că Armata ucraineană a „dezvoltat ofensiva rupând frontul la sud de Harkov pe direcția Harkov - Izium”.

„Rușii au fost nevoiți să se replieze, dar în definitiv au renunțat la apărarea Iziumului și Limanului, două localități pe care rușii le-au cucerit cu pierderi mari umane și materiale după mai bine de o lună de acțiuni”, mai spune generalul (r.) Bălăceanu.

 

Cucerirea Donbasului s-a spulberat

 

„Au o problemă deosebită dacă Iziumul e în mâinile ucrainenilor pentru că axa principală pentru încercuirea grupărilor de forțe ucrainene din punga Dombasului și cucerirea în întregime a oblastului e ca și compromisă”, a arătat generalul român.

„Se pare că ucrainenii au reușit un asemenea lucru începând contraofensiva în zona de sud, Herson, malul drept al Niprului în mod deosebit, obligându-i pe ruși să mute o parte din forțe și din grupurile de luptă pentru întărirea apărării în zonă. Pe de altă parte rușii au decis să continue ofensiva într-un ritm foarte scăzut în punga Donbasului, dar acest lucru a făcut ca în zona din sudul Harkovului și nordului Iziumului forțele ruse trecute la apărare să fie nu doar insuficiente, dar și slab pregătite”, a mai arătat expertul militar, care a adăugat că în regiune se aflau în speță milițiile secesioniste pro-ruse.

„Ucraina are inițiativa pe toate axele și direcțiile. Armata invadatoare a trecut pe toate direcțiile la apărare. Inițiativa aparține Ucrainei, vorbim de o contraofensivă de succes în estul țării și de un război de contraofensivă deși s-a trecut la un război de poziție în sud. Ne așteptăm ca forța ucraineană să se manifeste în continuare. Vom vedea dacă Ucraina va avea capacitatea unei contralovituri care ar însemna eliberarea tuturor regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk, Luhansk și aproape o treime din Harkov”, își continuă analiza generalul român.

 

Ceea ce au cucerit într-o lună cu pierderi umane și financiare uriașe, rușii au pierdut în trei zile. Ucraina ar putea ținti chiar eliberearea Severodonețkului și Lysychanskului

 

2. Harta cont... (harta-ofensiva-ucraina-11-septembrie-2-jpg_46348800.png)

Harta contraofensivei ucrainene, 11.09.2022. Foto: Institute for the Study of War via All Jazeera (www.AlJazeera.com)

„Ceea ce știm și e un lucru constatat e că ucrainenii au reușit cel mai mare succes din punct de vedere al contraofensivei, între 6 septembrie și ziua de azi: Dacă Iziumul este în mâinile ucrainenilor, lucrurile sunt foarte complicate pentru ruși. Vor trebui să treacă la apărare. Vom vedea dacă o fac pe malul râului Donețk sau pe linia de demarcație între teritoriul Ucrainei și așa-zisa graniță care separa Ucraina de republicile secesioniste care e o zonă consolidată din punct de vedere genistic de ambele părți întrucât au fost în război mai bine de 8 ani.

Acum Federația Rusă nu mai poate continua acțiunile ofensive în punga Donbasului, pentru că nu mai are cu ce. Va trebui să-și mențină prezența și să treacă la apărare, dar în același timp să nu permită dezvoltarea contraofensivei ucrainene în Donețk și Luhansk. 

Dar dacă în continuare pe lângă Liman vor cădea și celelalte două orașe foarte importante care au creat condiții favorabile rușilor pentru cucerirea Severodonețkului, ulterior a Lysychanskului, e vorba de Kreminna și Rubizhne, lucrurile se vor contura destul de clar pentru că obiectivul ulterior al Armatei ucrainene ar fi cel mai probabil eliberarea Severodonețkului și Lysychanskului”, a conchis generlaul (r.) Virgil Bălăceanu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel