Franța intenționează să ofere Ucrainei rachete anti-navă Exocet. Un nou pericol major pentru navele ruse din Marea Neagră

Rachetă anti-navă Exocet produsă de MBDA, sursă foto: Marina franceză
Rachetă anti-navă Exocet produsă de MBDA, sursă foto: Marina franceză

Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.

Franța intenționează să crească volumul ajutorului militar acordat Ucrainei. Noile livrări de armament vor include transportoare blindate VAB, obuziere autopropulsate Caesar și, posibil, rachete anti-navă, precizează mass-media ucraineană, citând cotidianul francez Le Parisien.

Ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, a declarat că un „număr semnificativ” de vehicule blindate VAB vor fi livrate în Ucraina.

Oficialul francez a confirmat imaginile filmate de amatori în Slovacia, unde coloane militare transportau vehicule blindate VAB. Nu e clar însă câte blindate au trimis francezii. Totodată, ministrul nu a indicat data la care vor ajunge transportoarele blindate de trupe în Ucraina.

Ministrul francez al apărării a confirmat și transferul a încă șase obuziere autopropulsate Caesar pentru armata ucraineană.

 

Ucraina ar putea primi și rachete anti-navă de tip Exocet

 

Parisul are însă în vedere și posibilitatea furnizării de rachete anti-navă Exocet.

Exocet este o rachetă anti-navă construită în Franța, ale cărei versiuni pot fi lansate de pe nave de suprafață, submarine, elicoptere și avioane.

Racheta, relativ compactă, a fost concepută pentru a lovi nave de război de dimensiuni mici și medii (de exemplu, fregate, corvete și distrugătoare), deși efectuare unor lovituri multiple o face să fie eficientă şi împotriva navelor de dimensiuni mai mari, cum ar fi portavioanele.

Racheta este produsă în majoritatea versiunilor de gigantul european MBDA și este ghidată inerțial în timpul zborului. Ea activează sistemul de ghidare radar activ la sfârșitul zborului pentru a-și găsi și lovi ținta. Ca o contramăsură la sistemele de apărare antiaeriană, racheta menține o altitudine destul de joasă în timp ce se apropie de ținta, rămânând la doar unul sau doi metri deasupra nivelului mării.

În funcţie de versiune (n.r. cea mai nouă este MM40 Block 3), racheta are o rază de acţiune cuprinsă între 70 şi 180 de kilometri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel