Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda

Eduard Pascu |
Data publicării:
Genocid Rwanda Sursa foto: Națiunile Unite
Genocid Rwanda Sursa foto: Națiunile Unite

Potrivit unui cercetător francez care studiază documente din arhiva oficială a statului, Franța poate fi văzută ca un complice la genocidul din Rwanda din 1994.

Francois Graner, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) de la Universitatea Diderot din Paris, a cercetat arhive oficiale cu privire la rolul Franței în genocidul din Rwanda, care s-a soldat cu aproximativ 800.000 de morți. Cercetarea a fost posibilă după un șir lung de procese cu Consiliul de Stat, transmite Anadolu.

Într-un interviu Graner a declarat că politica franceză este de a menține Rwanda sub influența sa. "Toate arhivele confirmă sprijinul Franței pentru etnicii hutu. Oficialii francezi au fost informați că există pregătiri pentru genocid", a spus el.

Franța a susținut etnicii hutu nu numai în timpul genocidului, ci și înainte și după, a spus Graner, care face parte și din ONG-ul Survie care denunță toate formele de intervenție neocolonialistă franceză în Africa.

„Franța a oferit, de asemenea, un sprijin militar intens pentru a menține regimul aflat la putere în Rwanda. Acest sprijin militar a fost atât sub formă de instruire militară cât și prin furnizare de arme. Furnizarea de arme a continuat în secret în timpul și după genocid”, a adăugat el.

Graner a spus că "soldații și mercenarii francezi” care se aflau în Rwanda în 1994 ar fi putut participa la atacul împotriva președintelui de atunci din Rwanda, Juvenal Habyarimana, și că ar trebui investigat și acest lucru.

"Arhivele arată că, în ianuarie 1994, Franța a trimis arme în Rwanda dar Organizația Națiunilor Unite a confiscat aceste arme", a adăugat el.

Genocidul din 1994 a început la 7 aprilie 1994 și a luat viața a aproximativ 500.000-800.000 de etnici tutsi într-o perioadă de 100 de zile.

Citește și: Ultimele săgeți ale administrației Trump. Pompeo acuză China de ''genocid'' împotriva musulmanilor uiguri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel