”Frankensam” are de acum un nume: Raven. Sistemul antiaerian folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Raven / UK MOD, captură imagine
Raven / UK MOD, captură imagine

Potrivit Serviciului de Radiodifuziune al Forțelor Britanice, Regatul Unit va livra Ucrainei 5 sisteme de apărare antiaeriană “Raven”. Noul lot este destinat să suplimenteze cele 8 sisteme pe care militarii ucraineni le folosesc deja cu succes împotriva dronelor Shahed.

Este pentru prima dată când Marea Britanie dezvăluie denumirea folosită pentru acest sistem creat printr-o serie de adaptări special pentru Ucraina, întrucât până acum se cunoștea doar că este vorba despre un sistem de rachete antiaeriene cu denumirea generică “FrankenSAM”, bazat pe camionul Supacat, care utilizează rachete aer-aer AIM-132 ASRAAM ce pot fi ușor operate ca rachete antiaeriene.

Sistemul a fost dezvoltat în doar patru luni de Centrul de război aerian și spațial al Forțelor Aeriene Regale, care a propus utilizarea vehiculelor Supacat HMT-600 disponibile pentru a monta pe ele rachete aer-aer ASRAAM cu rază scurtă de acțiune.

Sistemul folosește rachete ASRAAM, luate de la vechile avioane Tornado

Pentru a crea acest sistem, specialiștii britanici au colaborat îndeaproape cu filiala MBDA din Marea Britanie, cu dezvoltatorul și producătorul rachetei ASRAAM, precum și cu SupaCat, producătorul și dezvoltatorul vehiculului modular de tipul HMT (High Mobility Transport).

Youtube video image

Opt sisteme “Raven” au sosit deja în Ucraina încă primăvara anului 2023. De atunci, sistemul a lansat peste 400 de rachete asupra dronelor Shahed 136, având o eficiență generală de aproximativ 70%. Marea Britanie va mai trimite încă cinci sisteme similare.

Acesta folosește exclusiv rachete ASRAAM, cu raza efectivă de acțiune de până la 15 km (redusă datorită lansării de la sol), focos de 10 kg (eficient inclusiv împotriva avioanelor de vânătoare), masa totală de 88 kg și viteză maximă de 3 Mach. Rachetele pot fi lansate fie din cabina mașinii, fie de la distanță.

Un detaliu interesant în producția acestui sistem este faptul că lansatoarele sunt fabricate din elemente ale unor aeronave de luptă sau antrenament precum Tornado, Jaguar și Hawk scoase din serviciu.

Marele avantaj al utilizării sistemului de către Ucraina este dat de faptul că rachetele ASRAAM se produc în continuare. Armata britanică deține stocuri de versiuni mai vechi ale acestei arme, folosite pe aeronavele ”Jaguar” și ”Tornado”, retrase din serviciu cu ani în urmă. 

Ucraina este acum capabilă să producă în mod independent sisteme de apărare antiaeriană FrankenSAM

Ucraina a primit documentația tehnică pentru a produce sistemul de apărare aeriană FrankenSAM și este acum capabilă să producă sistemele în mod independent. Anunțul a fost făcut în timpul conferinţei „Ukrainian Weapons 2024”.

Programul FrankenSAM - denumit ca un portret al cuvintelor „Frankenstein” și SAM (rachetă sol-aer) - a fost dezvoltat în comun de Ucraina și Statele Unite pentru a face față lipsei de rachete din era sovietică în iarna 2022-2023 și pentru a contribui la protejarea infrastructurii energetice a Ucrainei.

Fezabilitatea utilizării acestor rachete cu sisteme sovietice a fost analizată anterior în Polonia și în Republica Cehă, unde s-au făcut teste în vederea montării rachetelor RIM-7 și RIM-162 ESSM pe sistemele de rachete sol-aer Kub (SA-6 Guideline). În noiembrie 2023, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a confirmat că sistemul Buk-M1 a primit rachete RIM-7.

Citește și: Aliații Ucrainei au obținut sprijinul deplin al lui Trump? SUA aprobă transferul de rachete Patriot și rachete de artilerie către Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel