Franța şi Australia şi-au reafirmat angajamentul față de programul submarinelor din clasa Attack

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța și Australia și-au reafirmat angajamentul față de programul de înzestrare militară pentru Marina Regală Australiană, care presupune construirea a 12 subarine din clasa Attack.

Amintim că, Australia a semnat, la data de 11 februarie 2019, un acord de parteneriat strategic (SPA), în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni (35,5 miliarde USD), cu contractorul francez Naval Group pentru producția a 12 submarine Shortfin Barracuda Block 1A din clasa Attack.

Ministrul australian al Apărării, Linda Reynolds, și omologul său francez, Florence Parly, au emis o declarație comună, pe 15 februarie 2020, în timp ce participau la cea de-a 56-a Conferință de Securitate de la Munchen.

Astfel, în declaraţia celor doi oficial se precizează că punerea în aplicare a acordului de parteneriat strategic, care stă la baza programului viitoarelor submarine pentru Australia, a fost revizuită, iar ambele părţi îşi reafirmă angajamentul deplin față de acest de program, în special în ceea ce privește capacitatea industriei australiene de a participa la construcţia submarinelor.

Atât ministrul australian al Apărării, cât şi omologul său francez au recunoscut, în declaraţia lor comună, că finalizarea cu succes a programul militar de înzestrare cu cele 12 submarine este esențială pentru ambele state, dar mai ales pentru parteneriatul lor strategic.

Această declarație comună a venit la scurt timp după un interviu acordat de John Davis, CEO-ul Naval Group Australia, care pune la îndoială cota de participare a industriei australiene la programul de construcţie a subarinelor din clasa Attack. Davis a explicat că această cotă poate fi mai mică de 50% din cauza problemelor apărute pe plan local privind subcontractorii care participă la acest program.

Într-un interviu pentru The Australian, CEO-ul Naval Group Australia a declarat că compania întâmpină unele provocări în ceea ce privește participarea industriei australiene.

La 13 februarie 2020, Naval Group Australia și Departamentul australian al Apărării au emis o declarație comună privind implicarea industriei australiene în construcția celor 12 submarine din clasa Attack (au prezentat o listă lungă de companii australiene, subcontractori care vor participa la acest program de inzestrare).

Construcția primului submarin este de așteptat să înceapă în 2022, iar livrarea acesteia ar trebui să aibă loc la începutul anilor 2030. Următoarele submarine ar trebui, conform contractului, să fie livrate la fiecare doi ani.

Trei ani de negocieri intense pe 12 submarine

Australia a selectat constructorul francez ca ofertant preferat pentru flota de submarine în 2016 înainte de alte oferte din Japonia și Germania.

După aproape trei ani de negocieri intense, guvernul australian și Naval Group au semnat un acord de parteneriat strategic ce prevede achiziționarea de la grupul francez a 12 submarine.

Submarinele australiene vor fi alimentate în mod convenţional (diesel), deoarece Australia nu are un program de energie nucleară și, prin urmare, nu dispune de know-how pentru a putea construi submarine cu propulsive nucleară. Aceast impediment a însemnat modificarea modului de proiectare a submarinelor pentru a putea permite instalarea unui motor diesel. De asemenea, faptul că submarinele Barracuda comandate de Australia vor fi convenţionale şi nu cu propulsie nucleară, nu vor avea capacitatea de a rămâne în imersiune timp de 70 de zile non-stop, ca cele franceze.

Barracuda este rezultatul unor teribile eforturi depuse în ultimii 20 de ani de către Direcția generală a armamentelor, de Naval Group, de Comisariatul pentru energia atomică (CEA), Technic Atome și alți peste 100 de subtretanţi. Lansat în 1998 de fostul președinte Jacques Chirac pentru a înlocui modelul «Rubis» conceput sub președinția lui Charles de Gaulle, Barracuda a avut nevoie de 8 ani de dezvoltare și 12 ani suplimentari pentru construirea primului exemplar (cu trei ani întârziere față de calendarul inițial).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel