Forțele speciale române au „furat” meserie din SUA. Gen. Crăciun, fost comandant al FOS, despre cea mai mare realizare a FOS la 20 de ani de la înființare

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale României și SUA, în timpul unor manevre comune. Foto: Forțele pentru Operații Speciale ale României
Militari din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale României și SUA, în timpul unor manevre comune. Foto: Forțele pentru Operații Speciale ale României

1 martie reprezintă o zi cu adevărat specială pentru Forțele pentru Operații Speciale, fiind ziua în care a luat ființă, în urmă cu 20 de ani, Batalionul 1 Forțe Speciale.

Ziua de 1 martie 2003 reprezintă un moment de referință în istoria Armatei României, marcând înființarea la Târgu Mureș a Batalionului 1 Forțe Speciale, prima structură de operații speciale din țară.

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS), unul dintre cei care și-au pus amprenta în mod pozitiv și determinant pe ceea ce FOS român reprezintă azi, a marcat acest moment special printr-o alocuțiune la Târgu-Mureș, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de FOS.

„La 20 de ani de la înființarea acestui batalion timpul dovedește că echipa noastră a reușit și a adus performanță. Am avut suișuri și coborâșuri, lucruri negative și dureroase, am pierdut oameni în luptă, dar dacă tragem linie cei 20 de ani sunt pozitivi.

Azi, la ora actuală, Armata României are această capabilitate cu totul și cu totul deosebită, reprezentată de Forțele pentru Operații Speciale. Sunt foarte mândru că am făcut parte din această echipă”, a precizat generalul (r.) Marius Crăciun care a completat că forțele noastre speciale „au învățat meserie de la partenerii americani”.

Rememorând momente determinante ale nașterii FOS, fostul comandant al Forțelor pentru Operații Speciale a punctat „vizita șefului Statului Major de atunci, amiralul Gheorghe Marin, în Italia, vizită care a schimbat soarta Forțelor pentru Operații Speciale”.

„Atunci, la întoarcerea din misiune, în avion, s-a propus o componentă de conducere pentru forțele speciale. A existat la final o aprobare de principiu pentru 67 de funcții. Așa a început componenta de Operații Speciale, am început să lucrăm și să ne facem treaba”, a mai adăugat generalul (r.) Crăciun, care a amintit de provocările FOS român privind alinierea la doctrina NATO si la legislatia națională, dar și „lupta” pentru resurse pentru a putea crește. 

 

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al FOS, despre cea mai mare realizare a forțelor speciale române în cei 20 de ani de activitate

 

1. Sursă foto... (fortele-speciale-romane-romania-afganistan_29171100.jpg)

Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române

„În momentul în care am luat în primire funcția de comandant, ea era la nivel de colonel. Se întâmpla în 2009. Datorită misiunilor, a implicării oamenilor și a eroismului de care ei au dat dovadă, vizibilitatea Forțelor pentru Operații Speciale din Armata română a crescut exponențial. În decursul anilor s-a decis ca la conducerea acestei componente să fie ridicat gradul de la colonel la general.

Azi, 20 de ani mai târziu, avem Forțele pentru Operații Speciale o categorie distinctă de forțe, alături de Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale în cadrul Armatei României. Aceasta mi se pare cea mai mare realizare și trebuie să mulțumesc tuturor pentru că a fost un efort de echipă din partea multor oameni care și-au adus aportul la această realizarea cu adevărat deosebită”, a conchis generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS).

 

Forțele pentru Operații Speciale ale României - unitatea de elită a Armatei române

 

Competențele nu pot fi produse după ce criza a avut loc deja, este unul din cele cinci adevăruri ale Forțelor pentru Operații Speciale, amintește și MApN.

Competenţa necesară unui operator de FOS şi atingerea capabilităţii operaţionale complete a detaşamentelor acţionale, la standardele cerute, nu pot fi obţinute peste noapte. Astfel de structuri operaţionalizate (perfect instruite, complet echipate şi certificate) şi permanent gata de luptă trebuie să existe deja din timp de pace.

Acum 20 ani era înființată prima unitate de Forțe pentru Operații Speciale din țara noastră, Batalionul 1 Forțe Speciale. Ulterior, unitatea a fost redenumită Batalionul 610 Operații Speciale, iar în prezent poartă numele de Batalionul 51 Operații Speciale “Vulturii”. Operatorii din FOS sunt luptători puternici, curajoşi, inteligenţi, rezistenţi la eforturi extreme fizice şi psihice, tenace, perseverenţi, agili, animaţi de spiritul perfecţiunii. Gradul de risc ridicat al misiunilor este acoperit cu deprinderi temeinice de acţiune: paraşutare în condiţii speciale, înot şi scufundare, alpinism şi traversarea zonelor urbane.

Din acest motiv resursa umană este cea mai importantă în acest domeniu.De 17 ani, din cei 20 de existență, participă în mod constant, la misiuni specifice în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo. Oriunde şi oricând este nevoie de ei şi indiferent de natura şi complexitatea misiunilor primite, specialiştii Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt gata să intervină în sprijinul intereselor naţionale şi al apărării colective, alături de parteneri şi aliaţi.

CITEȘTE ȘI: Forțele speciale române au apărat eroic un punct strategic: 1.000 de insurgenți au atacat în valuri zile întregi. Dezvăluiri din iadul din Afganistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel