Forțele speciale americane își consolidează prezența în Balcani. SUA înființează un centru pentru operaţii speciale în Albania

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Special Operations Recruiting Battalion, U.S. Army
Sursă foto: Special Operations Recruiting Battalion, U.S. Army

Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.

Centrul va servi drept bază pentru misiunile militare desfășurate la nivel național și va oferi trupelor americane din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) mai multă flexibilitate logistică și un acces mai bun la nodurile regionale de transport.

Potrivit comandantului SOCEUR, generalul maior David Tabor, Albania este „cea mai bună locație” pentru o nouă bază a FOS, deoarece permite armatei americane să se miște rapid și să se antreneze cu forțele aliate în regiunea balcanică.

Centrul va permite forțelor speciale americane să fie mai aproape de Grecia, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, unde influența politică și militară a Rusiei a crescut.

Oficialii americani nu au făcut public numărul personalului din cadrul FOS care urmează să fie staționat în Albania, precizând doar că trupele își vor desfășura activitatea în noua unitate pe principiul rotației.

De asemenea, nu a fost precizat dacă trupele din Albania vor avea o misiune specifică, informarea SOCEUR limitându-se la precizarea că obiectivul operațional general al unității este de a răspunde rapid amenințărilor și de a acționa împreună cu aliații pentr respingerea unei agresiuni.

SOCEUR are stabilit cartierul general în Germania, în apropiere de Stuttgart, a înființat până în prezent un centru similar în Estonia, iar în Ucraina participă la pregătirea forțelor locale.

Aria de responsabilitate a SOCEUR cuprinde 51 de țări și se întinde de la Groenlanda până la continentul european, include toată Rusia, regiunea Caucaz, Marea Mediterană și Israelul.

În compunerea  SOCEUR intră:: Batalionul 1 Operații Speciale, Grupul 10 Aerian Forţe Speciale; Unitatea 2 Navală Specială de Război, Aripa 352 Operații Speciale și un detașament de comunicații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel