Forbes: Din cauza Chinei și Rusiei, armata americană ar putea utiliza inclusiv modalități învechite de asigurare a comunicațiilor

Ionel Copcea |
Data publicării:

Analizând specificul unor exerciții militare desfășurată de armata americană în ultima perioadă, expertul american David Axe a scris pentru revista Forbes că armata SUA dezvoltă metode noi de dispersare a trupelor, navelor și avioanelor, pentru a le proteja împotriva acțiunilor rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei și Chinei.

Potrivit lui David Axe, în timp ce testa noile tactici, Pentagonul s-a confruntat cu o altă problemă: vulnerabilitatea la sistemele de război electronic ale adversarului.

“Din fericire pentru armata americană, aceasta se poate baza pe un tip de comunicații radio învechit, pentru a reduce riscurile”, a scris autorul pentru Forbes.

Noua concepție a armatei americane implică renunțarea la desfășurarea de grupări mari de trupe într-un singur loc și dispersarea forțelor în baze mici, situate la distanță una de cealaltă. Însă, această nouă tactică are nevoie de o coordonare între departamente, ceea ce este imposibil de realizat fără comunicații de înaltă calitate.

Luna trecută, Forțele Aeriene ale SUA au testat desfășurarea sistemelor de comunicații la una dintre bazele militare. În cadrul exercițiului Heavy Rain II, desfășurat în perioada 19-27 iulie, au fost instalate stații radio pe aerodromul Grostenkin din Franța. Transmisioniștii au fost transferați în zonă, în etape. Inițial, au sosit echipele dotate cu completele ușoare ale stațiilor radio. Ulterior, acestora li s-au trimis întăriri cu echipamente mai grele.

Între timp, trupele germane și franceze, care au jucat rolul adversarului, au blocat canalele de comunicații ale escadrilei. În cursul manevrelor, au fost identificate astfel, dificultățile și potențialele vulnerabilități ale sistemelor de comunicații, determinate de sistemele moderne de război electronic. Pentru a rezolva această problemă, s-a sugerat utilizarea unei metode mai vechi.

“Comunicațiile de modă veche de înaltă frecvență pe unde scurte sunt unele dintre cel mai dificil de detectat și urmărit. În consecință, sunt și mai greu de perturbat. În plus, echipamentele pentru acestea sunt ieftine, simple și de încredere”, a scris David Axe.

Unul dintre dezavantajele undelor scurte (HF) constă în faptul că pe acestea nu pot fi transmise la fel de multe date ca pe undele decimetrice (UHF) sau pe undele metrice (VHF). Cu toate acestea, armata americană a fost sfătuită să întrebuințeze emițătoare pe unde scurte cât mai mult posibil și să schimbe în mod constant frecvențele, astfel încât să fie mai dificil să fie interceptate și blocate de armatele altor state, precum China sau Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel