Forțele speciale ale Federației Ruse folosesc puști cu lunetă fabricate în Marea Britanie (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Unităţile de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse, prezente in Ucraina.
Unităţile de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse, prezente in Ucraina.

În ultimii ani, forțele speciale ale Federației Ruse au folosit puşti cu lunetă fabricate în Marea Britanie. O parte dintre aceste arme au fost folosite de ruşi şi în războiul din Donbas, estul Ucrainei. În ciuda afirmațiilor guvernului britanic că nu a aprobat niciodată licenţe de export pentru astfel de arme către Moscova, o anchetă a Sky News şi Bellingcat arată că unele dintre puştile cu lunetă pe care unităţile de lunetişti ale Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse le folosesc în Ucraina sunt produse de compania britanică Accuracy International.

La sfârşitul săptămânii trecute Sky News a prezentat o anchetă despre forțele speciale ruse care folosesc puşti cu lunetă fabricate în Marea Britanie, ceea a ridicat mari semne de întrebare cu privire la modul în care Rusia a achiziționat aceste arme.

Ancheta Sky News a scos la iveală, pe baza unor informaţii furnizate de un expert în armament, o realitate dură, la nivelul comerţului cu armament, Marea Britanie are lacune mari. Președintele Comisiei de Apărare din Parlamentul britanic, Tobias Ellwood, a declarat pentru Sky News că este „îngrijorător faptul că armele fabricate în Marea Britanie sunt în mâinile forțelor armate ruse și că va fi efectuată o anchetă amănunţită”.

În luna iunie, precizam într-o scurtă analiză că un număr tot mai mare puşti cu lunetă şi de grupuri de lunetişti din diferite unități ale forțelor speciale ale Federației Ruse au fost reperate, în acest an, în regiunea Donbas, aflată din anului 2014 sub ocupaţia forţelor separatiste proruse.

Vadym Skibitsky, reprezentant al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), a declarat într-un interviu pentru publicaţia Ukrinform, ca activitatea grupurilor de lunetişti s-a intensificat în ultima perioadă.

La începutul lunii mai, militarii ucraineni – care iau parte la Operaţiunea Forţelor Întrunite (Joint Forces Operation – JFO) – au raportat că au intrat în posesia unei înregistrări video care, potrivit lor, era încă o dovadă a implicării directe a militarilor forțelor armate ruse în războiul din Donbas, mai exact a unei unităţi de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse.

Unele dintre puştile cu lunetă pe care unităţile de lunetişti ale Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse le folosesc in Ucraina sunt produse de compania britanică Accuracy International.

Sky News mai relatează că guvernul britanic nu are informaţii despre câte arme de provenienţa britanică au fost vândute în străinătate și că nu există un sistem bine pus la punct care să permită urmărirea acestor arme ca ele să nu ajungă pe mâini greşite, chiar dacă Londra a a spus în repetate rânduri că sistemul britanic de licențiere a armelor este unul dintre cele mai transparente din lume

Accuracy Internaţional (AI) este un producător britanic de arme de foc care şi-a făcut un renume pe baza produsele sale care sunt renumite pentru fiabilitate, durabilitate și sunt în general considerate ca fiind unele dintre cele mai bune de pe piață.

O investigaţie realizată realizată de Bellingcat, Lighthouse Reports Sky News și The Guardian a scos la iveală un adevăr supărător, forţele speciale ruse folosesc arme cu lunetă fabricate de producătorul britanic Accuracy Internaţional, chiar dacă guvernul britanic nu a aprobat licenţe de export pentru aceste arme.

În investigaţia să, Sky News folosește mai multe informaţii obţinute dintr-un material video în care forţele speciale ruseşti, care iau parte la operaţiuni speciale în estul Ucrainei, folosesc puşti cu lunetă AX338 de fabricaţie britanică. Există, de asemenea, rapoarte despre utilizarea armelor britanice de către forţele siriene pe care Rusia le sprijină.

De asemenea, Bellingcat a găsit într-un material video de acum trei ani, publicat chiar de către FSB, că forţele speciale ale acestui serviciu au folosit o pușcă cu model AX Accuracy Internaţional în timpul unui exercițiu antitero, desfăşurat în 2017 în Crimeea anexată. Exercițiul a avut loc în perioada 24 mai - 29 mai 2017. Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, dar este încă recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel