Forțe speciale ruse ar fi fost descoperite în Norvegia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Grupuri tactice ale forțelor speciale ruse ar fi efectuat o misiune de recunoaştere în Arhipelagul Spitzbergen, inclusiv parţial pe teritoriul Norvegiei, a susţinut mass-media locală, citând surse patru surse independente din domeniul apărării și informațiilor din trei țări diferite, potrivit Uawire.org.


Potrivit publicaţiei AldriMer, care citează surse din comunitatea de informaţii din Norvegia şi NATO, soldaţii ar fi aparţinut unei unităţi a Forţelor Speciale Ruse explorează infrastructura locală în timp ce cercetau locaţia.

Presa susţine, citând surse, că avioane de monitorizare americane au surprins operaţiunile, iar SUA au predat Norvegiei imaginile care arătau presupuşi soldaţi ruşi.

Potrivit surselor AldriMer, pe lângă operațiunea din Svalbard, misiuni de recunoaștere au fost desfășurate și pe teritoriul Norvegiei, dar militarii ruși ar fi intreprins operaţiuni sub pretextul ca sunt persoane civilile din zona.

Ministerul Apărării din Norvegia a refuzat să comenteze, însă a sugerat că apariția soldaților ruși ar putea fi legată de exercițiile militare efectuate de Marina Rusă. Între 1 și 9 august, Rusia a organizat ediția din 2019 a exercițiilor sale militare „Shield Ocean", care s-a desfășurat în Marea Baltică, Norvegia și Marea Nordului.


Rusia reacţionează, considerând informaţia un fake news şi o provocare


Ambasada Rusiei în Norvegia a respins acuzaţiile lansate în spaţiul public cum că forțe speciale ruse ar fi întreprins misiuni pe teritoriul Norvegiei şi a catalogat informaţiile prezentate de către publicaţia norvegiană AldriMer, ca fiind „false”.

Tratatul de la Svalbard din 1920

Conform Tratatului de la Svalbard din 1920, cunoscut şi sub numele de Tratatul Spitsbergen, Norvegia are suveranitate asupra arhipelagului. În conformitate cu acordul asupra Svalbard, Rusia (în calitate de succesor al URSS) are dreptul să exploateze resursele naturale ale arhipelagului, deși aparține Norvegiei. Cu toate acestea, niciuna dintre țări nu poate folosi insula în scopuri militare. Apele care înconjoară arhipelagul Svalbard sunt, de asemenea, o zonă demilitarizată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel