Fondatorul companiei de securitate Blackwater vrea să trimită o armată de mercernari în Venezuela

S.I. Catalin |
Data publicării:
Erik Prince, fondatorul controversate companii de securitate Blackwater
Erik Prince, fondatorul controversate companii de securitate Blackwater

Erik Prince, fondatorul controversate companii de securitate Blackwater şi un susţinător proeminent al preşedintelui american Donald Trump, ar fi iniţiat un plan de desfăşurare a unei armate private pentru a ajuta la răsturnarea preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicholas Maduro, au declarat patru surse care au cunoştinţă despre acest demers, citate de Reuters.

În ultimele câteva luni, Prince a căutat investiţii şi sprijin politic pentru o astfel de operaţiune de la suporterii influenţaţi de Trump şi exilaţii bogaţi din Venezuela. În întâlnirile private din Statele Unite şi Europa, Prince a schiţat un plan de a trimite un număr de 5.000 de mercenari în numele liderului de opoziţie din Venezuela, Juan Guaido, potrivit unor declaraţii făcute de două surse care au informaţii direct din staff-ul lui Prince, potrivit Reuters.

O singură sursă a relatat ca Prince a organizat întâlniri privind această temă încă de la jumătatea lunii aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Garrett Marquis, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă Prince a propus acest plan guvernului și dacă ar fi fost luat în considerare. O persoană apropiată de administrația Trump a spus că oficialii de la Casa Albă nu vor susține un astfel de plan.

Reprezentanţii opoziției Venezuelei nu au discutat despre operațiunile de securitate cu Prince, a declarat purtătorul de cuvânt al Guaido, Edward Rodriguez, care nu a răspuns la întrebările suplimentare de la Reuters. De asemenea, guvernul Maduro nu a răspuns Reuters.

Unii experți în securitate din Venezuela și SUA consideră că planul lui Prince este periculos pentru că ar putea declanșa un război civil.

O persoană exilată din Venezuela, apropiată de opoziție, a declarat că este de acord cu un astfel de plan şi a precizat că astfel de contractanți privați s-ar putea dovedi folositori, în cazul în care guvernul lui Maduro se prăbușește, oferind securitate noii administraţii.

Un purtător de cuvânt al lui Prince, Marc Cohen, a declarat în această lună că şeful de la Blackwater „nu intenționează să opereze sau să implementeze o operațiune în Venezuela” și a refuzat să răspundă la întrebări suplimentare.

Lital Leshem – directorul relațiilor cu investitorii de la firma de capital privată a lui Prince, Frontier Resource Group – a confirmat, însă,  anterior interesul lui Prince pentru operațiunile de securitate din Venezuela: „El are o soluție pentru Venezuela, la fel cum are și o soluție pentru multe alte locuri”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel