Flotă mixtă de F-16 și Gripen? Ucraina a anunțat de câte avioane are nevoie pentru a-și înlocui complet flota sovietică de MiG-29 și Su-27

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Avioane F-16 deasupra insulei Guam. Sursă: Andersen Air Force Base, Guam - Facebook
Foto: Avioane F-16 deasupra insulei Guam. Sursă: Andersen Air Force Base, Guam - Facebook

Ucraina intenționează să-și înlocuiască întreaga flotă de avioane de luptă de producție sovietică cu aeronave occidentale Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuriy Ignat, a declarat că Ucraina ar dori să primească suficiente avioane de luptă de la aliații săi occidentali pentru a înlocui complet întreaga flotă de aeronave sovietice.

Până în prezent, Occidentul și-a anunțat intenția de a livra Ucrainei avioane de vânătoare americane de tip F-16 din dotarea Forțelor Aeriene ale Olandei, Belgiei și Norvegiei, dar acest lucru nu va fi sufucient. Pentru a înlocui complet avioanele de luptă Su-27 și MiG- 29 rămase din perioada sovietică, Kievul ar dori să primească cel puțin 150 de avioane occidentale. Însă, până acum, aliații occidentali nu au oferit o asemenea cantitate.

 

Ucraina a anunțat câte avioane are nevoie pentru a-și înlocui complet flota sovietică de MiG-29 și Su-27. F-16 vor fi, dar se discută și despre Gripen

 

2. -imagine fara descriere- (gripen_vs_f_16_00935800.jpg)

“În general, se știe deja de câte avioane de luptă are nevoie Ucraina. Este vorba despre 150 de aeronave, plus un anumit număr de avioane de instrucție. Acestea ar fi suficiente pentru a înlocui complet flota de echipamente sovietice”, a precizat Ignat.

Acum, oficialii de la Kiev caută mai mulți parteneri dornici să furnizeze părții ucrainene avioane de vânătoare de tip F-16. De asemenea, au loc negocieri cu reprezentanții suedezi privind transferul de avioane de vânătoare JAS 39 Gripen din dotarea Forțelor Aeriene ale Suediei. În viitor, Forțele Aeriene ale Ucrainei intenționează să achiziționeze avioane de vânătoare grele, precum F-15 și Eurofighter Typhoon, și se gândesc chiar la aeronave de tip F-35.

Trebuie remarcat faptul că Kievul va primi avioanele de vânătoare belgiene de tip F-16 abia în 2025, iar cu aeronavele de același tip din Olanda ar putea apărea anumite probleme, după ce extrema dreaptă, care se opune categoric furnizării de arme Ucrainei, a câștigat alegerile recente desfășurate în țară. Cu toate acestea, până acum, nu au fost făcute declarații îngrijorătoare în acest sens.

 

Potrivit cifrelor de la Moscova, rușii au „distrus” deja de două ori mai multe avioane decât are Ucraina

 

3. MiG-29, Uc... (mig-29-ucraina_35246700.jpg)

MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Comentariul autorului: Dacă ar fi să ne luăm după datele oficiale prezentate de partea rusă, Ucraina ar fi trebuit să rămână demult fără avioanele de luptă deținute din perioada sovietică. Reprezentanții Ministerului rus al Apărării susțin că, de la începutul invaziei, au distrus 550 de avioane, 257 de elicoptere și 9.608 drone aeriene din dotarea armatei ucrainene. Potrivit unor statistici paralele, ținute pe rețelele de socializare, numărul de aeronave pierdute de Forțele Aeriene ale Ucrainei ar fi ceva mai mic și ar include 188 de avioane de atac Su-25, 153 de avioane de vânătoare MiG-29, 54 de bombardiere de front Su-24 și 40 de avioane de vânătoare Su-27.

Cu toate acestea, după aproape doi ani de la începutul conflictului, avioanele de luptă ucrainene încă mai zboară și mai participă la acțiuni de luptă, fiind adaptate pentru întrebuințarea unor rachete de producție occidentală (americană, britanică sau franceză).

În ceea ce privește primirea de avioane de luptă occidentale, trebuie precizat faptul că va fi destul de dificil de implementat. La început aliații occidentali ai Kievului au fost destul de reticenți în ceea ce privește livrarea unor aeronave de acest tip, temându-se de escaladarea conflictului sau de discreditarea acestora în urma distrugerii lor de către armata rusă.

Au fost discuții și despre faptul că avioanele de vânătoare F-16 sau de alte tipuri implică o serie de probleme de exploatare, pornind de la instruirea piloților și până la pregătirea infrastructurii necesare pentru dislocarea lor.

Ca urmare a situației de pe front, în ultima perioadă, ruși au perfecționat sistemele de apărare antiaeriană de tip S-400, care au fost dotate cu rachete noi, și le-au integrat într-un sistem comun cu avioanele AWACS de tip A-50U, obținând rezultate importante în ceea ce privește distrugerea aeronavelor ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Gigantul american Lockheed Martin oferă detalii despre centrul F-16 din România, primul astfel de centru din Europa. O ușă deschisă și pentru F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel