Flancul Estic, ”minat” anti-Rusia. Lituania se retrage oficial din Acordul privind minele antipersonal. „Rusia este o amenințare militară semnificativă pentru noi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mine antipersonal terestre. Photo source: ArmyTimes.com via U.S. Army
Mine antipersonal terestre. Photo source: ArmyTimes.com via U.S. Army

Toate cele cinci țări UE și NATO care se învecinează cu Rusia au declarat că intenționează să se retragă din acordul internațional din cauza amenințării militare rusești.

Parlamentul lituanian a votat joi, cu o majoritatea covârșitoare, retragerea din Convenția de la Ottawa care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de amenințarea militară reprezentată de Rusia vecină.

Moțiunea a fost adoptată cu 107 voturi pentru și niciun vot împotrivă. Doar 3 deputați s-au abținut. Alți câțiva parlamentari nu au participat la vot, în ciuda prezenței lor în parlament. Aceștia au criticat anterior planurile de a părăsi Convenția.

Guvernul susține că Lituania trebuie să părăsească convenția pentru a putea achiziționa, produce, stoca, utiliza și transfera mine antipersonal. Acest lucru, potrivit Ministerului Apărării, este necesar din cauza amenințărilor din partea Rusiei și Belarusului.

Ministerul Apărării afirmă că utilizarea minelor antipersonal ar spori capacitatea Forțelor Armate Lituaniene de a restricționa mișcarea inamicului, în special în punctele critice și greu accesibile de pe câmpul de luptă.

Atât oficialii militari, cât și politicienii responsabili de apărarea națională au declarat că utilizarea minelor ar acționa ca factor de descurajare și că retragerea din convenție ar permite antrenarea trupelor.

 

Flancul Estic, minat anti-Rusia

 

Amintim că, în martie 2025, miniștrii apărării din Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au emis o declarație comună prin care solicitau țărilor lor să se retragă din tratat. Ulterior, li s-a alăturat și Finlanda, amintește Reuters.

Ulterior, la sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul leton a votat pentru retragerea din tratatul privind minele antipersonal

Toate cele cinci țări ale Uniunii Europene și NATO se învecinează cu Rusia și au declarat că intenționează să se retragă din tratatul internațional din cauza amenințării militare din partea vecinului de la Răsărit.

Conform planului, Ministerele de Externe ale statelor baltice vor transmite în mod coordonat documentele de retragere către Secretarul General al ONU și Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia nu este membră a Convenției de la Ottawa și a folosit mine antipersonal în invazia Ucrainei.

Ieșirea Lituaniei din convenție ar intra în vigoare abia la șase luni după ce se vor depune documentele de retragere la Națiunile Unite și se vor notifica ceilalți membri ai ONU.

Amintim că Lituania este unul dintre statele care susțin activ Ucraina. Unul dintre pachetele de asistență militară a inclus chiar detectoare de mine. În plus, cele două țări au semna, la sfârșitul anului trecut, un Memorandumul prevede producerea în comun a UAV-urilor și a componentelor acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel