Filmul unei intimidări ruse în Marea Neagră. Într-o primă etapă Rusia a stabilit contact radio cu americanii

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Distrugătorul american USS Ross
Foto: Distrugătorul american USS Ross

Că Marea Neagră e considerată de Kremlin un lac rusesc este secretul lui Polichinelle. De fiecare dată când Aliații se află în zonă, pentru diferite manevre în apele internaționale, forțele armate ale Federației Ruse fac tot posibilul pentru a își face simțită prezența în mod cât mai agresiv. La fotbal se numește intrare la intimidare și are ca scop „marcarea teritoriului”.

Incidentele din Marea Neagră, doar în ultimele luni au fost nenumărate și aproape le-am pierdut șirul. Cert e că pe fondul tensiunilor dintre NATO și Federația Rusă, dar cu precădere dintre Moscova și Ucraina, acestea s-au înmulțit periculos.

Periculos pentru că azi, un pericol mai mare decât un atac convențional, îl reprezintă un accident în baza unui calcul greșit care să ducă la un conflict militar și de acolo la o adevărată catastrofă pe care niciuna din părți nu o dorește. 

 

Rușii au stabilit contact radio cu americanii și le-au cerut să părăsească imediat zona deși aceștia se aflau în apele internaționale

 

Într-un amplu material de la bordul distrugătorului american USS Ross, cei de la Navy Times ne prezintă filmul unei astfel de „intrări la intimidare” a Federației Ruse în Marea Neagră.

Totul s-a petrecut în timpul exercițiului internațional Sea Breeze 21, găzduit anual de Ucraina și de SUA încă din 1997.

Astfel, pe data de 2 iulie 2021, în timpul exercițiilor de tragere efectuate de navele americane și cele ucrainene, o navă de război a Federației Ruse a stabilit contact radio, în mod neașteptat, cu distrugătorul american USS Ross.

Rușii le-au cerut americanilor să părăsească de urgență zona întrucât Marina rusă desfășoară manevre militare în regiune.

Potrivit sursei citate, în timpul exercițiului la care participa SUA, în permanență patru nave de război rusești își făceau prezența în zonă, uneori navigând la doar patru sau cinci mile maritime distanță.

Americanii au rămas în schimb fermi pe poziție și au răspuns părții ruse că se află în apele internaționale în cadrul unui exercițiu stabilit cu mult timp înainte.

Sursa citată precizează că discuția radio s-a încheiat acolo. Nu și tentativa de intimidare.

 

Următoarea etapă a provocării: Aeronavele militare

 

2. Fregata ol... (sukhoi-fregata-olandeza_91753500.jpg)

VEZI - Fregata olandeză Evertsen, hărțuită în Marea Neagră de aviația militară rusă. Sursă foto: Ministerul Apărării din Olanda/Twitter

În dimineața aceleiași zile, radarele distrugătorului USS Ross au detectat de trei ori avioane neidentificate - din motive evidente presupuse rusești - care se apropiau de nava americană în mod provocator.

„Așa arată o competiție între puteri în 2021. Deșii liderii americani din domeniul apărării de la Washington vorbesc despre o competiție de putere la timpul viitor, referindu-se cu precădere la un potențial conflict care ar putea avea loc în Marea Chinei de Sud, liderii din regiune ai US Navy știu că o astfel de etapă are deja loc în Europa unde se desfășoară o cursă pentru ca o coaliție suficient de puternică, formată din aliați, să mențină nivelul de tensiune cu Federația Rusă la un grad scăzut pentru ca acesta să nu se transforme într-un conflict militar. Nicăieri acest lucru nu e mai clar decât în Marea Neagră”, mai subliniază sursa citată.

Trebuie să subliniem că episodul semnalat de Navy Times e departe de a fi o simplă excepție. De-a lungul timpului astfel de incidente au avut loc, multe dintre ele fiind chiar mai grave decât hărțuirea distrugătorului american USS Ross în apele internaționale ale Mării Negre, în timpul Sea Breeze 21. 

Sea Breeze este un exercițiu militar multinațional care se desfășoară în Ucraina din 1997 în conformitate cu Memorandumul de înțelegere și cooperare din 1993 în domeniul apărării și al relațiilor militare dintre Departamentul Apărării al SUA și Ministerul Apărării din Ucraina. Exercițiile sunt coorganizate de Ucraina și Statele Unite.

CITEȘTE ȘI: Capcana din Marea Neagră. Amiralul SUA Robert Burke, despre provocările Rusiei: Încearcă să ne facă să tragem noi primii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel