Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Războiul din Vietnam, sursă foto: US NATIONAL ARCHIVES CATALOG NATIONAL ARCHIVES CATALOG
Războiul din Vietnam, sursă foto: US NATIONAL ARCHIVES CATALOG NATIONAL ARCHIVES CATALOG

Pe data de 9 februarie 1965, acum 56 de ani, în timpul Războiului din Vietnam, primele trupe americane combatante terestre au fost trimise în Vietnam.

Războiul din Vietnam s-a desfășurat între 1 noiembrie 1961 și 30 aprilie 1975, fiind cel mai mare dezastru militar al Statelor Unite ale Americii. Vietnam a fost o adevărată catastrofă pentru US Army.

În prezent, în memoria americanilor, dezastrul înregistrat în Războiul din Vietnam este depășit doar de Războiul Civil american.

 

Războiul din Vietnam a fost și o victorie de etapă a URSS-ului în Războiul Rece

 

Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord) și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud). Nordul era sprijinit de Uniunea Sovietică și China, în timp ce Sudul beneficia de sprijinul Statelor Unite ale Americii. 

Conflictul s-a încheiat cu victoria trupelor care luptau pentru Vietnamul de Nord și unificarea statului sub conducere comunistă. Trupele SUA s-au retras iar Războiul din Vietnam rămâne un uriaș eșec al politicii externe americane. În sens larg, Războiul din Vietnam e identificat ca războiul Indochinei (1955-1975), iar în sens restrâns e legat de intervenția US Army (1965-1973).

Scopul intervenției americane a fost de a împiedica răspândirea comunismului în Asia iar conflictele terestre s-au purtat în Vietnamul de Sud (Laos și Cambogia).

Trupele Vietnamului de Sud beneficiau de pregătire militară din partea americanilor, dar nu au reușit să înfrângă într-o primă fază forțele de gherilă adverse.  Gherilele erau sprijinite de trupele armatei Vietnamului de Nord.

Tot în prima fază a conflictului aviația militară a SUA a reușit să oprească cucerirea Sudului și a bombardat industria Vietnamului de Nord. Efectele nu au fost cele dorite, mai ales din pricina faptului că Vietnamul de Nord a beneficiat de ajutor din partea URSS și Chinei.

 

Americanii au făcut o mare greșeală în Vietnam crezând că vor lupta precum în Coreea

 

Administrația Kennedy a făcut o mare greșeală din subestimarea luptătorilor conduși de Ho Chi Minh. Washingtonul a perceput Războiul din Vietnam precum Războiul din Coreea. Greșeala a fost că dacă în Coreea a avut loc un război convențional, conflictul din Vietnam a fost dominat de lupte de gherilă. Tehnologia și armele americane oferite forțelor Vietnamului de Sud nu au contat în fața „armatei de țărani” a Nordului comunist.

Punctul culminant al dezastrului a fost atins de administrația Lyndon Johnson care a luat decizia catastrofală de a trimite trupe americane în Vietnam. Soldații americani au fost angrenați într-un război de gherilă căruia nu i-au putut face față. În ciuda faptului că SUA au trimis 500.000 de soldați și au purtat o campanie de bombardament extrem de violentă, cu costuri imense, US Army nu a reușit să învingă forțele comuniste din Vietnam. 

Mai mult, conflictul a dat naștere unei mișcări pacifiste fără precedent, atât la nivelul Statelor Unite, cât și la nivel internațional. Conflictul a generat la nivelul societății americane un crater uriaș care i-a divizat pe americani.

 

Cifrele dezastrului

 

În 1972 SUA și Vietnamul de Nord s-au înțeles fără știrea Sudului pentru retragerea trupelor americane. În orice caz, Washingtonul cocheta încă din 1968 cu ideea retragerii. Administrația americană a încercat să facă acest lucru cu minimum de pierdere în ceea ce privește prestigiul. 

Cifrele pentru SUA sunt catastrofale: US Army a pierdut aproximativ 60.000 de tineri iar alți peste 300.000 au fost răniți în timpul conflictului. La pierderile umane care sunt inestimabile se adaugă costul uriaș din punct de vedere financiar al conflictului.

Acordul de pace a fost semnat în 1973 iar trupele americane au părăsit Vietnamul care a rămas divizat între Sud și Nord. Așa cum era previzibil, profitând de faptul că Sudul nu mai beneficia de susținerea americană, Vietnamul de Nord a încălcat acordul de pace în 1975, a atacat Vietnamul de Sud și a ocupat capitala Saigon.

În 1976 cele două state au fost unificate sub o conducere comunistă și sub denumirea de Republica Socialistă Vietnam.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel