Viitorul avion de generația a VI-a al U.E | Germania are nevoie de 5,3 miliarde de dolari pentru următoarea fază de cercetare a programului FCAS

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul german al Apărării a înaintat către Bundestag o cerere prin care solicită aprobarea pentru alocarea a 4,5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) pentru pentru viitorul avion de generația a VI-a al U.E. Potrivit publicaţiei Defense News, această sumă de bani reprezintă contribuţia Germaniei la următoarea etapă a programului ’’Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului’’ (FCAS/SCAF) - care trebuie să fie operațional până în 2040.

Parlamentarii germani din comisiile de buget și apărare ale Bundestag vor trebui să ia o decizie asupra acestei solicitări, săptămâna viitoare. Cele 4,5 miliarde de euro pe care Ministerul german al Apărării le solicitată, acoperă partea de cercetare și dezvoltare tehnologică, denumite în mod colectiv fazele 1B și 2 şi care vor fi derulate între 2021 și 2027. În acesta perioadă de timp este planificat să înceapă zboruri de testare cu un prim prototip de avion de generaţia a VI-a, rezultat din programul FCAS.

Solicitarea ministerului german al Apărării vine la aproape o lună de zile după ce toate cele trei state implicate în programul FCAS – Franţa, Germania şi Spania – au ajuns la un acord pentru viitoarea etapă de dezvoltare a avionului de generația a VI-a.

Dezvoltarea Next Generation Fighter (NGF), viitorul avion de generația a VI-a, face parte din programul mai amplu Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS/SCAF) care urmărește implementarea mai multor sisteme aeriene de ultimă generație.

Primele studii de dezvoltare, cunoscute sub numele de ‘Faza 1B’, au un cost total de circa 3,5 miliarde de euro până în 2024 şi sunt împărţite şi finanţate în cote egale de cele trei ţări, conform cabinetului ministrului francez.

Un alt studiu, numit şi ‘Faza 2’, prevede apoi pentru 2027 realizarea unui prototip destinat să dovedească fiabilitatea tehnologiilor alese. Realizarea acestui prototip era iniţial prevăzută pentru 2026.

Un acord era obligatoriu pentru a garanta viitorul programului în anii următori şi pentru a se spera obţinerea acordului Bundestag-ului. Parlamentul german trebuie să îşi dea acceptul pentru cotă-parte germană, înainte de a-şi încheia lucrările la final de iunie în contextul apropierii alegerilor legislative, care s-ar putea finaliza cu un rezultat indecis.

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS


Noua aeronavă de luptă, la al cărei proiect mai participă şi Spania, pe lângă Germania şi Franţa, urmează să devină operaţională din 2040, înlocuind aparatele Eurofighter, în cadrul aşa-zisului Sistem de luptă aeriană al viitorului (Future Combat Air System, FCAS) şi care va mai cuprinde între altele drone şi sateliţi.

Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS ar urma să înlocuiască avioanele Rafale din Franța, avioanele Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Citeşte şi: Proiectul FCAS - noul avion european de generația a VI-a - are sau nu viitor? Airbus și Dassault Aviation au ajuns la un acord

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.

Programul viitorului avion de luptă european, care se va însera într-un sistem conectat incluzând drone, urmăreşte să înlocuiască în perspectiva anului 2040 avioanele Rafale şi Eurofighter. Pentru aceasta, Franţa, Germania şi Spania speră să valideze înaintea alegerilor germane din septembrie studiile de fezabilitate înainte de realizarea în 2026 a unui aparat demonstrativ în zbor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel