Europarlamentarul leton ar fi de fapt agent FSB de aproape două decenii

Membrul leton al Parlamentului European Tatiana Jdanoka a apărat politica rusă timp de decenii și a făcut-o atât de la Riga, cât și de la Strasbourg. Ea a criticat în special țările baltice pentru presupusa discriminare a minorității ruse. Dar ea a lucrat de fapt pentru serviciul secret FSB al Rusiei și din 2004 până în 2017 s-a coordonat cu doi ofițeri de legătură din serviciile ruse de informații.

În timpul liber - europarlamentar; la serviciu - agent al FSB. Tatiana Jdanok se pare că a fost, ani la rând, ochiul și timpanul Federației Ruse în Europa.

Este vorba de o investigație comună a site-ului Insider, serverului Delfi Estonia, precum și a centrului de jurnalism de investigație leton Re:Baltica și a ziarului suedez Expressen.

Astfel, jurnaliștii publicațiilor citate au pus cap la cap informațiile plecând de la câteva e-mailuri dintre Jdanoka și cei doi „cunoscuți” ai ei ruși, care erau de fapt agenți FSB.

Mailurile conțin, printre altele, o descriere detaliată a activității Tatianei Jdanoka ca parlamentar european și informații despre evenimentele din culise din Parlamentul European.

O altă corespondență electronică include organizarea de întâlniri la Moscova sau Bruxelles, unde, potrivit Insider, Jdanoka s-a întâlnit cu ofițerul ei de legătură, sau solicitări de finanțare pentru activitățile sale politice din Letonia și Parlamentul European, în special în legătură cu sprijinirea sentimentului pro-rus în țările baltice.

Potrivit e-mailurilor, primul ofițer de legătură al lui Jdanoka a fost un cadru cu experiență de la sediul FSB din Sankt Petersburg, Dmitry Gladey, în vârstă de 74 de ani, care a fost „responsabil” de ea din aproximativ 2004 până în 2013. După aceea, a fost în contact regulat cu Serghei Beltyukov, care lucrează cu FSB din 1993.

Întrebată de Insider cât de bine îl cunoaște pe Belyukov, Jdanoka a spus că a „întâlnit mii de oameni” în viața ei și că nu își amintește de niciun Beltyukov.

Potrivit Insider, acest lucru este cel mai probabil pentru că Beltyukov a comunicat cu ea - cel puțin inițial - sub pseudonimul „Sergei Krasin”. Prin urmare, Insider a întrebat-o pe Jdanoka dacă cunoaște vreun Krasin, dar ea nu a mai răspuns.

 

Moscova a ajutat la campania la Parlamentul European

 

Jdanoka, ca aproximativ un sfert din populația letonă, este de origine rusă. Ea a primit cetățenia letonă în 1996, la cinci ani după ce Letonia și-a câștigat independența față de Moscova. Dar și-a construit cariera pe rezistența împotriva patriei sale, inclusiv prin organizarea de tabere de antrenament pentru organizații „antifasciste” letone și estoniene pro-ruse, inclusiv mișcarea Estonian Night Watch.

Rusia a „răsplătit-o” pentru asta, de exemplu, prin faptul că în 2009, potrivit Insider, Jdanoka, ambasadorul Rusiei la Riga, Georgy Muradov, „a ajutat-o ​​prin lobby în rândul etnicilor ruși de acolo și prin plata unor bani veteranilor de război ruși de acolo” în campania dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

 

Observator al „referendumului” din Crimeea

 

În 2014, la cinci ani după călătoria lui Muradov la Riga, Jdanoka a călătorit în Crimeea ca „observator internațional” în cadrul referendumului ilegitim care a deschis calea anexării de către Rusia a peninsulei Ucrainene.

Doi ani mai târziu, în 2016, a călătorit în Siria, unde a purtat discuții cu Bashar al-Assad. La momentul vizitei sale ca europarlamentar, Rusia sprijinea deja regimul Assad în lupta sa pentru supraviețuire împotriva rebelilor prin intervenție militară directă. Parlamentul European a refuzat să-i plătească călătoria, deoarece Assad era supus sancțiunilor Uniunii Europene.

Deloc surprinzător, la 2 martie 2022, Jdanoka a fost unul dintre cei 13 europarlamentari care au votat împotriva unei rezoluții a Parlamentului European care condamna invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

 

Serviciul secret leton știa deja

 

Potrivit site-ului, Serviciul de Securitate a Statului din Letonia știe de mai mult timp despre contactele lui Jdanoka cu sediul FSB din Sankt Petersburg, la fel ca agenția de contrainformații din Estonia KaPo.

„Cea mai bună parte este că FSB a putut să-și desfășoare operațiunile cu banii contribuabililor europeni. Eurodeputați precum Jdanoka au fost finanțați de grupurile lor parlamentare, în acest caz Verzii/Alianța Rusă Europeană”, a menționat unul dintre ofițerii de informații occidentali sub condiția anonimatului, potrivit site-ului.

Nu întâmplător, la 22 iunie 2022, parlamentul leton a aprobat un amendament la legea care interzice „persoanelor și organizațiilor politice orientate spre Kremlin” să candideze pentru funcții letone. Jdanoka nu mai candidează pentru Parlamentul European în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel