Europa nu mai crede în promisiunile Turciei. UE îi cere lui Erdogan „gesturi credibile”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Iritaţi de revirimentele frecvente ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, europenii i-au cerut joi emisarului acestuia, Mevlüt Cavusoglu, "gesturi credibile" înainte de a relua dialogul în vederea normalizării relaţiilor cu Ankara, comentează Agerpres, citând AFP.

"Dialogul este esenţial, dar noi aşteptăm gesturi credibile pe teren", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce l-a primit pe ministrul turc de externe aflat în vizită la Bruxelles.

Ursula von der Leyen a precizat că întrevederea a fost un "scurt schimb de opinii" şi a reamintit decizia de a sancţiona acţiunile ilegale şi agresive ale Ankarei luată în decembrie de liderii europeni.

Ministrul turc de externe s-a întâlnit în cursul dimineţii cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. El va fi primit vineri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Turcia invită liderii UE la Ankara



"Preşedintele Erdogan i-a invitat pe Charles Michel şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să meargă în Turcia şi am venit pentru a pregăti această vizită", a anunţat Mevlüt Cavusoglu într-o declaraţie înainte de întâlnirea cu Josep Borrell.

"Sper că întrevederile mele vor fi fructuoase", a adăugat el.

Turcia doreşte să discute despre reînnoirea acordului privind migranţii încheiat cu UE, despre conferinţa internaţională asupra Mediteranei de Est propusă de Charles Michel, despre liberalizarea vizelor promisă de UE şi modernizarea uniunii vamale, a enumerat şeful diplomaţiei de la Ankara.

"Sperăm cu toţii că declaraţiile preşedintelui turc să fie repede transformate în acte concrete şi durabile care să dovedească bunăvoinţa reală faţă de UE, a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn.

Dar "nimeni nu intenţionează să arunce buretele", a avertizat el. "UE rămâne hotărâtă să-şi apere interesele şi pe cele ale statelor membre, precum şi să menţină stabilitatea regională", a ţinut să adauge Jean Asselborn.

Subiectele de tensiune sunt numeroase: disputele cu Grecia şi Ciprul, implicarea Ankarei în conflictele din Siria, Libia şi Nagorno Karabakh, scandalul cu Parisul, încălcări ale embargoului ONU asupra armelor în Libia, acţiunile militare agresive din estul Mediteranei.

Liderii europeni i-au întins mâna preşedintelui Erdogan în iulie 2020, dar acesta a respins gestul. În decembrie, ei au decis să sancţioneze Ankara pentru continuarea forajului unilateral în zona economică exclusivă a Ciprului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel