Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Europa și-a redus dependența de gazul rusesc. Sursa foto: World Economic Forum.
Europa și-a redus dependența de gazul rusesc. Sursa foto: World Economic Forum.

Uniunea Europeană a reușit să își reducă dependența de gazul rusesc, dar este prea devreme pentru a vorbi despre o victorie în acest sens. 2023 poate fi un an de cotitură: fie Rusia își menține o prezență minimă în sectorul energetic al U.E prin lobby și șantaj, fie se retrage definitiv de pe piața energetică europeană, cu șanse minime de a reveni.

Potrivit EuromaidanPress, o iarnă relativ caldă și un flux constant de aprovizionare cu GNL (gaz natural lichefiat) au ajutat U.E să scape de dependența energetică față de Rusia, pe care Moscova a cultivat-o timp de decenii.

În ciuda faptului că importurile de gaz rusesc s-au redus la mai mult de jumătate într-un an - de la 140 de miliarde de metri cubi la 60 de miliarde de metri cubi în 2022 (cu un consum total de aproximativ 400 de miliarde de metri cubi), U.E a reușit nu numai să acumuleze suficient gaz în depozite, ci și să încurajeze consumatorii să reducă consumul.

Germania a anunțat că a încetat să mai cumpere cărbune, petrol și gaze rusești. Compania italiană Edison a anunțat că, începând cu 31 decembrie, a încetat să mai cumpere gaze din Rusia. De asemenea, Regatul Unit a refuzat să cumpere gaz natural lichefiat rusesc.

Pe 2 ianuarie, Gazprom a recunoscut că exporturile de gaze în 2022 au scăzut aproape la jumătate - de la 185,1 miliarde de metri cubi în 2021 la 100,9 miliarde de metri cubi în 2022.

Decizia U.E de a reduce consumul de gaz rusesc a fost implementată în mod consecvent - un exemplu viu de solidaritate și de rezultat reciproc avantajos. În ciuda unei scăderi semnificative în decembrie 2022 - ianuarie 2023, prețurile ridicate la gaze ar putea persista o perioadă destul de lungă de timp.

Explicația este destul de simplă: în timp ce implementează strategia de reducere a dependenței U.E de gazul rusesc, statele membre vor avea dificultăți în a găsi o alternativă pe piețele internaționale; acest lucru va necesita nu numai fonduri suplimentare pentru a găsi parteneri internaționali, ci și luarea de decizii dificile în cadrul U.E.

 

Europa își intensifică eforturile pentru a reduce dependența de gazul rusesc

 

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, ce se va întâmpla dacă UE va decide să reducă complet importurile de gaze din Rusia în 2023?

Ținând cont de anumite condiții, U.E trebuie să furnizeze 57 de miliarde de metri cubi consumatorilor săi. Se pot găsi 30 de miliarde de metri cubi, dar 27 de miliarde de metri cubi vor necesita eforturi suplimentare din partea tuturor consumatorilor din U.E: îmbunătățirea în continuare a eficienței energetice și utilizarea energiei.


În unele state membre ale U.E, politicienii populiști vor continua să ceară continuarea cooperării cu Rusia în sectorul energetic și vor căuta să facă compromisuri pentru a primi energie mai ieftină.

Țările și companiile private vor continua să caute soluții alternative pentru a rezolva problema importurilor de gaze rusești. În plus, pentru U.E va fi extrem de dificil să renunțe complet la gazul rusesc, inclusiv la gazul lichefiat.

Cu toate acestea, chiar dacă Rusia reușește să mențină o cotă minimă a livrărilor de gaze către U.E după 2023, nu va putea reveni la vechea formulă "divide et impera".

Țările U.E au pus în aplicare strategia stabilită de Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, și anume achizițiile comune de gaze. În decembrie 2022, Comisia Europeană a înființat Platforma europeană a energiei, care reunește mai multe întreprinderi de pe piața europeană pentru a coordona achizițiile de gaze prin negocieri comune.

De asemenea, miniștrii energiei din U.E au convenit asupra unui proiect de regulament al U.E privind achizițiile comune de gaze. În plus, ei au convenit asupra unui plafon de preț pentru gaz; acesta va fi aplicat dacă prețul gazului în Europa este mai mare de 180 de euro pe MWh timp de trei zile consecutive.

Mai mulți furnizori de energie au creat alianțe pe piața mondială. În mod similar, formarea unei alianțe puternice de cumpărători de energie va face cu siguranță procesul de cumpărare și vânzare a gazelor mai complicat, dar și mai profitabil pentru țările importatoare de gaze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel