Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce România alocă 2.5% din PIB doar pe hârtie, Polonia sau balticii nu își mai fac iluzii; știu că dacă vor să reziste unui atac rusesc (hibrid și/sau convențional) trebuie să investească mai mult în creșterea capacităților de apărare. 

Șeful armatei Estoniei a declarat joi că țara sa trebuie să dubleze cheltuielile de apărare în următorii doi ani pentru a stoca suficiente muniții pentru a provoca o înfrângere decisivă oricărei forțe de invazie ruse, arată Reuters.

Generalul Martin Herem a spus că Putin a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi descurajat de posibilitatea de a folosi arme nucleare sau de a suferi pierderi grele dacă ar decide să atace Estonia.

Cu toate acestea, Estonia ar fi devastată dacă forțele lui Putin nu sunt respinse rapid înapoi.

„Dacă îți arăți fața la granița mea, o victorie decisivă (a aliaților) trebuie să vină repede: nu în luni sau ani, ci în zile și săptămâni”, a spus Herem într-un interviu în Japonia, unde se întâlnește cu oficiali ai apărării.

Dacă credem cu adevărat că acest lucru (o posibilă invazie rusească) se poate întâmpla peste trei ani, atunci trebuie să luăm decizii astăzi", a spus Herem

Putin a negat în mod explicit miercuri că Rusia ar avea planuri să invadeze vreun membru NATO, dar invazia sa pe scară largă a Ucrainei în 2022 a arătat că Rusia ar putea încerca să restabilească controlul asupra unei mari părți a fostei Uniuni Sovietice sau să meargă chiar mai departe.

Estonia, cândva republică sovietică, și-a mărit deja bugetul pentru apărare la aproximativ 3% din produsul intern brut, fiind - alături de Polonia - unul din lideri, când vine vorba de procentul cheltuielilor alocate armatei.

Amintim că structura de Informații Externe a Estoniei a declarat luna trecută că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu și urmează să dubleze numărul de forțe staționate de-a lungul graniței sale cu statele baltice și Finlanda.

Herem a spus că a vorbit cu oficialii ministerului japonez al apărării la Tokyo despre achiziționarea de componente care ar putea ajuta Estonia să construiască echipamente de apărare mai ieftine.

 

Sudul Flancului Estic, la fel de vulnerabil

Deși toți ochii sunt ațintiți spre regiunea baltică, o eventuală acțiune a Rusiei ar activa articolul 5 al NATO, iar Moscova știe asta foarte bine.

Cu toate acestea, în contextul geopolitic din următorii ani, este posibil ca Rusia să testeze articolul 5 și să aleagă acea zonă a Flancului Estic pe care serviciile ruse de informații o vor identifica drept cea mai vulnerabilă pentru Alianță.

Astfel, în funcție de evoluțiile politice de la Chișinău, dar și de situația de pe frontul ucrainean, este posibilă o acțiune hibridă majoră care să destabilizeze profund Republica Moldova.

În cazul în care va încerca o astfel de ”operațiune specială” pentru apărarea etnicilor ruși, evident, Moscova se va baza pe piloni precum forțele pro-ruse din Transnistria, Găgăuzia, dar și elemente loiale Moscovei din restul Republicii Moldova, care vor fi (re)activate de serviciile speciale rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel