Estimări privind pierderea a două escadrile de Su-35, „bijuteria” aviației ruse. Fălcoi: Să privim rezervați cifrele, dar nu iese fum fără foc

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.

Cu certitudine rușii au pierdut cel puțin un Su-35 Flanker-E, aeronavă de de generația 4 ++. Ministerul Apărării de la Kiev a dat imagini de la sol cu epava aeronavei în luna aprilie a acestui an.

Nicu Fălcoi, fost pilot de supersonice, deputat din partea USR și membru în Comisia pentru Apărare, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal vineri pe DefenseRomania,  analizând faptul că Federația Rusă nu a aruncat în luptă sisteme de ultimă generație, a făcut referire și la celebrele Su-35 Flanker.

„Și la nivel de aviație și la nivel de tancuri am fost și eu destul de surprins că nu am văzut cele mai performante sisteme în luptă, decât în foarte puține cazuri. 

Există pierderi certe și estimări care spun că doar din Su-35 au pierdut două escadrile. Acum trebuie să admitem că suntem în război iar războiul informațional e una din principalele componente ale conflictelor. Nu știu cât e de adevărată această informație, dar fum fără foc nu iese”, a precizat Nicu Fălcoi, care a adăugat că deși numărul nu poate fi confirmat cu siguranță există pierderi și de tehnică modernă.

„Ei tot prezintă avioane de generația a V-a, tancuri extrem de performante, dar întrebarea e cât de multe au și dacă își vor permite să le arunce în luptă?”, remarcă deputatul român.

Fostul pilot de supersonice nu s-a aventurat să facă o estimare cu privire la timpul în care Federația Rusă poate recupera pierderile de tehnică din timpul invaziei, dar precizează că deși nu trebuie să subestimăm capacitatea Moscovei și resursa umană uriașă de care dispune, nivelul cercetării și dezvoltării e mult în spatele Statelor Unite și Chinei, iar toată tehnica lor de ultimă generație depinde de componente din Occident, aflate actual sub incidența sancțiunilor.

„Puterea economică și activitățile de cercetare și dezvoltare din Federația Rusă nu mai sunt la nivelul de dinainte de 1989. Tocmai de aceea China e mult mai periculoasă pentru SUA, deoarece acolo e un nivel ridicat de cercetare fiind o putere economică în plină creștere. Nu subestimez cercetarea rusă, dar ea nu mai e la același nivel din timpul Războiul Rece când se compara cu NATO”, a mai precizat Nicu Fălcoi, în interviul acordat publicației noastre.

 

Su-35, generația 4 ++, doborât în Ucraina: Lovitură de imagine pentru aviația militară rusă

 

2. Su-35 Flan... (su-35-evava-doborat-rusia-ucraina_78888700.jpg)

În luna aprilie Ministerul Apărării de la Kiev a dat publicității imagini din care se poate sesiza cât se poate de clar doborârea unui Su-35. Au fost primele imagini în care epava de la sol a aeronavei ne-a confirmă cu certitudine doborârea unui Su-35.

Cu siguranță incidentul nu a căzut deloc bine Moscovei, Su-35 fiind de altfel cel mai promovat avion al Federației Ruse și principalul produs de export.

Amintim că prima țară străină care a cumpărat Su-35 e China, când a semnat un acord de 2,5 miliarde de dolari cu Rusia pentru 24 de avioane, aflate acum în serviciul Forţelor Aeriene Chineze.

Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, (neconfirmat până în mai 2020), care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde de dolari. Din acest pachet 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare.

Doar că la presiunea SUA egiptenii au renunțat la Su-35 și au acordat companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC) dreptul să revândă avioanele în numele lor.

În ultimele zile au existat numeroase speculații că avioanele vor ajunge în Iran în schimbul unor drone iraniene.

CITEȘTE ȘI: Su-35 rusești pentru a contracara F-35 ale Israelului. Presa din Orient anunță sosirea iminentă în Iran a 18 avioane Su-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel