Epuizarea rachetelor S-300 sau BUK ale Ucrainei a obligat aliații să improvizeze. Soluții tehnice greu de imaginat altădată - Analiza CSIS

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

O analiză recentă efectuată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), din care au fost publicate extrase de către The Wall Street Journal, arată că Washingtonul, împreună cu aliații săi, a căutat să compenseze deficitul din stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, printr-o acțiune de "reparare", prin integrarea rachetelor occidentale cu lansatoarele rusești din epoca sovietică ale Ucrainei, curățarea de praf a echipamentelor și sistemelor vechi și repunerea lor în funcțiune, cu modificări pentru a le face utilizabile.

Analiza evidențiază faptul că "limitarea libertății de acțiune a avioanelor rusești deasupra Ucrainei a fost o condiție prealabilă pentru fiecare succes ucrainean de-a lungul întregului război, iar acest lucru este valabil astăzi mai mult ca niciodată".

În documente scurse ale Pentagonului au fost avertizări că avioanele de luptă rusești ar putea pătrunde în spațiul aerian ucrainean, după ce Kievul a rămas în primăvara acestui an fără rachete sol-aer, SA-10 (S-300)  și SA-11 (9k37 Buk), care pot angaja ținte la altitudini de peste 6.000 m.

 

Soluții adoptate “din mers” și improvizații tehnice esențiale pentru Ucraina

Sistem de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group

Potrivit oficialilor americani, Washingtonul a câștigat timp furnizând sisteme învechite fabricate în SUA, căutând rachete din epoca sovietică și instruindu-i pe ucraineni cum să-și lanseze rachetele mai selectiv pentru a-și conserva stocurile. Statele Unite, împreună cu alte șapte țări, inclusiv Suedia și Spania, au furnizat Ucrainei vechile sisteme de apărare aeriană "Hawk".

De asemenea, Washingtonul a improvizat, furnizând rachete antinavă Sea Sparrow pentru platformele sovietice Buk-M1 din Ucraina, într-o inovație pe care oficialii americani au numit-o "FrankenSAM".

Statele Unite, Norvegia și Danemarca au trimis și rachete aer-aer AMRAAM pentru a fi folosite pe lansatoarele de apărare aeriană NASAMS. Un oficial american a spus că bateria de apărare aeriană Patriot, pe care Statele Unite au furnizat-o Ucrainei, a fost retrasă de pe câmpul de luptă, împreună cu alte echipamente militare, în ciuda faptului că este pregătită să-și lanseze contraatacul.

 

Rusia rămâne un gigant al rezervelor de muniții

 

Raportul spune că Ucraina se confruntă cu provocări enorme în eforturile sale de a-și asigura aprovizionarea cu rachete de apărare antiaeriană. Trebuie să-și apere infrastructura civilă și militară împotriva loviturilor cu rachete și, de asemenea, să își protejeze forțele. Dacă stocul său de rachete nu este completat, "acest echilibru va deveni mai dificil".

Printre numeroasele sale avantaje față de Ucraina, Rusia poate lansa rachete din locații din afara razei puterii de foc ucrainene, din afara teritoriului său sau de pe navele sale din Marea Neagră. Deși Moscova a pierdut peste 70 de avioane în conflict, cea mai mare parte a forței aeriene ruse este intactă și are un stoc mare de bombe nedirijate pe care le-ar putea arunca asupra Ucrainei dacă apărarea antiaeriană a Kievului s-ar clătina.

Sistemul antiaerian S-300

Potrivit Centrului de Studii Europene și Internaționale Cuprinzătoare de la Școala Superioară de Economie din Moscova, când a izbucnit războiul Ucraina avea una dintre cele mai puternice rețele de rachete sol-aer din lume, moștenite de la Uniunea Sovietică. Aceasta includeau peste 30 de divizioane de sisteme S-300 cu rază lungă de acțiune, precum și baterii Buk M1 și Tor cu rază scurtă de acțiune și sisteme mai vechi, cum ar fi OSA și S-125.

Potrivit RAND Corporation, un think tank din Washington, americanii au îndemnat armata ucraineană să-și țină sistemele în mișcare, pentru a le proteja de cercetarea rusă. Sateliții și aeronavele de supraveghere controlate de armatele occidentale și de NATO au furnizat, de asemenea, Ucrainei avertizări oportune cu privire la mișcarea aeronavelor și a rachetelor rusești. Acest lucru a permis bateriilor ucrainene de apărare antiaeriană să cupleze și decupleze adecvat sistemele radar după, subminând și mai mult încercările Rusiei de a le detecta și elimina. În plus, ucrainenii au beneficiat de lipsa de tactică și antrenament a Forțelor Aerocosmice Ruse.

 

Operațiile rușilor au fost semnificativ afectate de lipsa controlului spațiului aerian

 

"Rusia are avioane mult mai noi și o flotă mult mai mare", a spus generalul în retragere Philip Breedlove, care a ocupat funcția de șef al NATO din 2013 până în 2016. Forțele Aeriene Ruse ar fi trebuit să distrugă apărarea antiaeriană a adversarului său, "și aici cred că a fost cel mai mare eșec al Rusiei".

Lansarea unei rachete de tip Kalibr de pe o navă de suprafață. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.

Nereușind să controleze cerul, avioanele rusești s-au bazat foarte mult pe lansările de rachete ghidate din afara spațiului aerian ucrainean. Rușii au lansat inițial unele dintre cele mai avansate rachete de croazieră din aer și din mare de pe bombardiere și nave strategice. Pe măsură ce aceste provizii s-au diminuat, rușii au început să vizeze Ucraina cu tipuri mai puțin avansate de arme, inclusiv rachete S-300 care au fost folosite în atacuri terestre nereușite.

Descarcă aplicația DefenseRomania de aici: iOS (App Store)   Android (Magazin Play)

Pe măsură ce războiul a continuat, obiectivele asupra cărora Rusia s-a concentrat s-au schimbat. Inițial a căutat să lovească aeroporturile și apoi nodurile de transport. Rusia a făcut un efort concertat pentru a distruge rețeaua electrică a Ucrainei, trăgând peste 600 de rachete de croazieră din aer și de pe mare, între 10 octombrie și sfârșitul anului 2022. De asemenea, a început să folosească drone iraniene pentru a identifica lacune în rețeaua antiaeriană ucraineană. Valurile de atacuri rusești i-au determinat pe ucraineni să folosească multe dintre rachetele lor de apărare aeriană. Acest lucru a condus Ucraina în pragul epuizării stocurilor de rachete S-300 și Buk și la cererea intensă a Kievului pentru mijloace de apărare antiaeriană occidentală, se arată raportul Centrului pentru Strategii de Apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel