România s-a dus la război cu TAB-uri și Aro împotriva unui inamic care avea altă tactică. Ucraina schimbă doctrinele așa cum Afganistanul a făcut-o acum aproape 25 de ani

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Șoimii Carpaților, operând în războiul din Afganistan. Foto: MApN
EXCLUSIV
Șoimii Carpaților, operând în războiul din Afganistan. Foto: MApN

După decenii de relativă pace, războiul de pe continentul european readuce în prim-plan nevoia de a adapta doctrinelor militare și de a regândi înzestrarea forțelor armate. Dacă Afganistanul și deceniile de luptă împotriva terorismului au schimbat doctrinele armatelor aliate, războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei are un impact similar. 

Acest subiect a fost abordat și de Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei industriei de apărare din România, într-o analiză recent făcută în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat de DefenseRomania.

Potrivit acestuia, între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și invazia Rusiei asupra Ucrainei, Europa nu s-a confruntat cu un conflict militar de amploare. În acest context, armatele europene au trecut printr-un proces accelerat de reducere a capabilităților convenționale și de reorientare doctrinară, adaptată noilor amenințări, în special terorismului.

 

Afganistanul a schimbat complet doctrinele armatelor aliate, inclusiv în România. Ucraina face același lucru: De la războiul împotriva terorismului, din nou la artilerie, tancuri și mașini de luptă ale infanteriei

 

2. Sursă foto... (fortele-speciale-romane-afganistan_47621700.jpg)

FOS român, în teatrul de război din Afganistan. Sursă foto: Forțele pentru Operații Speciale Române (FOS)

„De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la conflictul din Ucraina, Europa nu s-a confruntat cu o luptă armată și un război efectiv. Ba mai mult, armatele europene au trecut printr-un proces de dezangajare militară și dezarmare iar ulterior printr-un proces de instruire de formare în ultimii 20 de ani și de transformare. De la ducerea acțiunilor armate împotriva unor armate inamice la lupta antiterorism”, a explicat Encuțescu.

Un punct de cotitură în transformarea doctrinelor a fost reprezentat de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. De atunci, întreaga gândire militară a fost canalizată pe lupta împotriva terorismului global, în detrimentul pregătirii pentru conflicte clasice între state.

Afganistanul a însemnat de altfel și singurul caz din istoria NATO când Alianța a activat Articolul 5 al Tratatului de la Washington

„După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene, toate armatele s-au concentrat pe lupta împotriva terorismului internațional. Această luptă a determinat inclusiv orientarea doctrinelor și instruirea, înzestrarea către acest tip de luptă”, a punctat coordonatorul strategiei industriei naționale de apărare.

 

„Noi ne-am dus la război în teatrul de operații din Afganistan cu TAB-uri și ARO. Dar nu aveam de luptat împotriva altor TAB-uri”. Apoi am trecut la MRAP-uri

 

3. Armata Rom... (afganistan-romania_35886600.jpg)

Armata României în timpul misiunii din Afganistan. Sursă foto: MApN

România nu a făcut excepție. Sorin Encuțescu a rememorat începuturile participării Armatei României în teatrul de operații din Afganistan, unde TAB-urile folosite inițial s-au dovedit rapid nepotrivite pentru realitatea din teren. La fel și mașinile 4x4 ARO.

Acesta a făcut astfel o comparație a ceea ce înseamnă adaptarea doctrinelor și planurilor de înzestrare la realitățile noilor tipuri de războaie, explicând de ce artileria sau tancurile au fost trecute în subsidiar ca obiective ale Armatelor aliate. Ucraina însă a schimbat din nou doctrinele noastre.

„Noi ne-am dus în teatrul de operații din Afganistan cu TAB-uri. Dar nu aveam de luptat împotriva altor TAB-uri. Militarii Armatei României s-au confruntat atunci cu dispozitivele explozive improvizate. TAB-urile au fost imediat schimbate cu MRAP-uri (n.r. - Mine-resistant ambush protected vehicle). E un exemplu de schimbare a doctrinei și o explicație asupra faptului că nimeni în ultimii 20 de ani nu s-a mai gândit la artilerie, tancuri, mașini de luptă ale infanteriei”, a explicat oficialul.

Conflictul din Ucraina a forțat însă o reevaluare completă. Războiul convențional de mare intensitate cu tancuri, artilerie grea, aviație și vehicule blindate, nu doar că a redevenit relevant, dar și esențial în proiectarea securității și înzestrării statelor membre NATO.

„Acum războiul a evidențiat schimbările”, a concluzionat Sorin Encuțescu, subliniind urgența cu care trebuie adaptată doctrina militară și capacitatea industrială de apărare a Europei.

CITEȘTE ȘI: Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic, în care Sorin Encuțescu, coordonatorul strategiei industriei de apărare, explică ce presupune aceasta, dar și adaptarea României la războiul viitorului

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel