Șeful Guvernului Acordului Național din Libia, întâlnire cu președintele Turciei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Şeful guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a declarat joi, în cursul unei vizite la Ankara, că este ''hotărât'' să preia controlul în totalitate în Libia după o serie de succese împotriva forţelor mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării, relatează AFP.

''Lupta noastră continuă şi suntem hotărâţi să învingem inamicul, să impunem controlul statului asupra întregii patrii şi să-i anihilăm pe toţi cei care pun în pericol construirea unui stat civil, democratic şi modern'', a declarat Sarraj la încheierea unei întrevederi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, principalul său susţinător. Şi în timp ce ONU a anunţat miercuri reluarea discuţiilor cu beligeranţii libieni, Sarraj a anunţat că refuză să stea ''la masa negocierilor cu criminalul de război (Haftar), deoarece acesta nu a fost niciodată un partener în procesul politic''. Aceste discuţii au fost suspendate mai mult de trei luni, transmite Agerpres.

La rândul său, preşedintele Erdogan a atacat fără a numi ţările care îl sprijină pe mareşalul Haftar, şi anume Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Rusia şi Franţa. "Istoria îi va judeca pe cei care, sprijinindu-l pe pucistul Haftar, au aruncat Libia într-o baie de sânge şi lacrimi", a spus preşedintele turc. Întâlnirea dintre Erdogan şi Sarraj survine la scurt timp după ce GNA a anunţat că a preluat în totalitate controlul la Tripoli şi în suburbiile sale, un revers major pentru forţele lui Haftar.

 

Pierderi importante pentru forțele lui Haftar



Forţele mareşalului Haftar care controlează estul Libiei, aflate într-o poziţie de forţă în urmă cu câteva luni, au suferit o înfrângere grea în ultimele săptămâni, pe măsură ce sprijinul militar al Ankarei pentru GNA a crescut. Turcia a trimis ''consilieri militari'' şi drone în Libia pentru a sprijini guvernul de la Tripoli.

Ankara şi GNA şi-au consolidat cooperarea de la semnarea, în noiembrie, a unui acord de cooperare militară susţinut de un controversat pact de cooperare maritimă care lărgeşte în special graniţele maritime ale Turciei. Pe baza acestui acord, Turcia a înmulţit în ultimele luni exploatările în zonele bogate în hidrocarburi din estul Mediteranei, provocând indignarea ţărilor vecine. Cu riscul creşterii tensiunilor, Erdogan a declarat joi că Tripoli şi Ankara ''au ca scop să consolideze cooperarea, inclusiv în probleme de exploatare şi foraj''.

 

Lupta pentru putere



Libia se află în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, şi în ultimul an conflictul a cunoscut o implicare tot mai mare a puterilor străine. Din aprilie 2019, sute de persoane, inclusiv numeroşi civili, au murit în cursul confruntărilor şi aproximativ 200.000 s-au refugiat.

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi organizaţia Armata naţională libiană (LNA), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli .

Citește și: Forţele pro-GNA au preluat controlul asupra aeroportului internaţional Tripoli

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel